Nieuws/Financieel
1055735
Financieel

Politiek tumult drijft rente Zuid-Europa op

Het politieke tumult in Italië en Portugal zorgde maandag voor een stijging van de rente op staatsleningen van beide landen. De Italiaanse rente steeg voor de derde handelsdag op rij en bereikte tussentijds de hoogste stand in 3 maanden. De rente op 10-jarige Portugese staatsleningen kwam in de buurt van 7 procent.

In Italië kwam de regering van premier Enrico Letta in gevaar door het vertrek van de partij van Silvio Berlusconi uit de coalitie. Aanstaande woensdag zal uit een motie van vertrouwen moeten blijken wil de regering nog steunt en wie niet. In Portugal werd de coalitieregering van premier Pedro Passos Coelho afgestraft voor de grootschalige bezuinigingen die de afgelopen jaren werden doorgevoerd.

Om 11.45 uur bedroeg de rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties 4,49 procent. Eerder op de dag werd 4,66 procent aangetikt, de hoogste stand sinds 27 juni. De rente op de 10-jarige Portugese lening liep op 6,45 procent op 28 juni naar 6,72 procent. Halverwege de ochtend stond de rente op 6,88 procent.