Nieuws/Financieel
1055856
Financieel

USA: Countdown to shutdown

Op de laatste dag van het derde kwartaal stapelen de politieke problemen zich op in Amerika en Italië waar beurzen wereldwijd erg zenuwachtig van worden.

De Europese beurzen worden beduidend lager verwacht te openen in reactie op een lager gesloten Wall Street afgelopen vrijdag, een zeer duidelijk lager Azië vanochtend en fors lagere Amerikaanse openingsindicatoren voor  vanmiddag. De AEX wordt tussen 3 en 4 punten lager verwacht.

In Amerika zijn de Republikeinen en Democraten uit het Congres er in het afgelopen weekend niet in geslaagd om elkaar te naderen in de onderhandelingen over een Federaal Budget en een verhoging van het schuldenplafond. De Republikeinen zijn mordicus tegen Obamacare en willen dit tegen elke prijs tegenhouden. Het Congres is in impasse geraakt, een volledige patstelling.  De eerste stillegging in 17 jaar van een Amerikaanse regering kan deze keer verstrekkende gevolgen gaan krijgen.

Amerika nadert met rasse schreden een partiële stillegging van de regering. Niemand weet wat de exacte impact hiervan zal inhouden op economie en beurs. De tegenstellingen tussen Republikeinen en Democraten in het Congres waren voor het weekend al groot maar de hakken zijn gedurende het afgelopen weekend nog verder in het zand gezet. Vandaag krijgen de Congres leden nog één kans om een allerlaatste deal te kunnen maken, maar President Obama blijft erbij niet te onderhandelen met de Republikeinen en zal zijn Vetorecht in gaan zetten als hij wordt gedwongen tot zaken die hij niet wil en kan accepteren.

Beleggers zullen vandaag nauwgezet de ontwikkelingen in Amerika volgen. Indien de laatste poging om nader tot elkaar te komen in de loop van de dag/avond ook zal falen, en dat is in toenemende mate de verwachting, zal het sentiment verder worden gedrukt en de koersen verder dalen. Het huidige politieke drama in Amerika geeft beleggers een goed excuus om geld van tafel te halen.

Er rijst wel een groter gevaar. De politieke strijd in Amerika is zo groot en zo verdeeld geworden dat het wel eens weken zou kunnen gaan duren voordat men alles heeft uitonderhandeld en een akkoord heeft kunnen bereiken over een nieuw schuldenplafond. Het ingezette herstel in Amerika kan in de kiem worden gesmoord. Van Tapering kan en zal dan geen sprake meer zijn. In plaats van het terugschalen van QE, zal er door de Fed worden besloten om QE op te schalen.

Oud premier Berlusconi heeft afgelopen zaterdag 5 ministers van zijn PDL regeringspartij uit de regeringscoalitie van premier Letta teruggetrokken. Berlusconi dreigt te worden weggestuurd als senator en uit de Italiaanse politiek door zijn veroordeling voor belastingfraud vorige maand. Berlusconi verliest hierdoor zijn onschendbaarheid en kan hierdoor in andere nog openstaande zaken nog veel meer veroordelingen krijgen.

Het terugtrekken van 5 ministers met de bedoeling de Italiaanse regering te laten vallen stort Italië weer in chaos. De Italiaanse regering valt en Berlusconi eist nieuwe verkiezingen, slechts 7 maanden na aantreden. Ook de politieke partij van Grillo eist nieuwe verkiezingen.  Berlusconi eiste afgelopen zaterdag ontbinding van het parlement door de Italiaanse president Napolitano.  Indien er inderdaad nieuwe verkiezingen komen, komt Italië weer in een nieuwe crisis. En mogelijk de eurozone ook.

Als laatste poging heeft premier Letta gisterenavond bekendgemaakt dat hij in het Italiaanse parlement aanstaande woensdag de vertrouwensvraag stelt. Letta hoopt dat sommige leden van de PDL partij van Berlusconi en sommige parlementsleden van de Grillo partij toch voor de huidige regeringscoalitie zullen stemmen om nog door te kunnen regeren. Ik verwacht dat dit niet zal lukken. Een nieuwe politieke chaos ontstaat dan en met allerlei grote financiële gevolgen voor het land Italië en mogelijke besmetting naar meerdere eurozone landen als Spanje en Griekenland. De renten in de periferie zullen vandaag beduidend stijgen. Met dank aan de Berlusconi. Hij voegt de daad bij het woord. Ik kapot, jullie kapot. 

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.