Nieuws/Financieel
1056734
Financieel

'Hypotheekfonds goed voor Nederlandse banken'

De kredietwaardigheid van Nederlandse banken is gebaat bij de oprichting van een Nationaal Hypotheek Instituut (NHI) dat hypotheken van hen kan overnemen. Dat stelde kredietbeoordelaar Moody's donderdag naar aanleiding van een voorstel van die strekking dat het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakte.

Volgens Moody's zal de oprichting van zo'n staatsfonds dat in hypotheken investeert de afhankelijkheid van banken van funding via de kapitaalmarkt verminderen. Die afhankelijkheid wordt al geruime tijd gezien als een fundamentele kwetsbaarheid van de Nederlandse financiële sector. Uiteindelijk kan een NHI de financiële stabiliteit in Nederland daardoor ten goede komen, aldus de kredietbeoordelaar.

Het succes van zo'n nationaal hypotheekfonds is volgens Moody's met name afhankelijk van de bereidheid van binnenlandse investeerders om er deel aan te nemen. Ook moeten de Europese mededingingsautoriteiten, die beoordelen of dergelijke initiatieven neerkomen op ongeoorloofde staatssteun, ermee akkoord gaan.