Nieuws/Financieel
1056832
Financieel

Zeven redenen waarom de goudprijs daalt

Nadat de goudprijs eerder dit jaar een duikeling maakte en onder de $1200 per troy ounce belandde, was er sprake van herstel. ABN Amro kreeg, met zijn negatieve visie op de prijs, het gelijk niet echt aan zijn zijde. Vandaag publiceert de bank zeven redenen waarom de goudprijs alsnog verder daalt.

De verrassende zet van de Fed om deze maand door te gaan met het opkopen van $85 miljard aan staatsobligaties en hypotheekgerelateerde leningen, was recent een positieve trigger voor de goudprijs. Daarvoor was de prijs al behoorlijk uit het dal geklommen.

,,Ook een lagere dollar en hogere inflatie werkten aan de prijsstijging", stelt edelmetaalspecialist Georgette Boele in een rapport. Maar dat waren slechts tijdelijke effecten, denkt Boele. Ze stelde 7 redenen op waarom de goudprijs daalt in de periode 2013-2015.Inmiddels staat de goudprijs omstreeks $1325, ABN Amro verwacht dat deze in december 2015 naar de $800 gedaald is.

1. Fed gaat alsnog 'taperen'

De beslissing om nog niet te 'taperen' in september is slechts een uitstel, schrijft Boele. ,,Het gaat alleen om een uitstel van een paar maanden, we verwachten dat dit in december alsnog gaat gebeuren. Rentetarieven stijgen en goud wordt een minder interessante beleggingscategorie."

2. Inflatie blijft binnen de perken

Opwaartse inflatiedruk blijft binnen de perken in de volwassen markten, volgens de bank. ,,Dat maakt goud minder aantrekkelijk als 'hedge' tegen inflatie."

3. Amerikaans herstel accelereert

Over de Amerikaanse economie is de bank positief, een accelerartie van de nog broze herstelbeweging wordt verwacht. Dit zou goud minder aantrekkelijk maken als 'veilige haven' tegen economische malaise.

4. Beleggerssentiment wordt positiever

ABN voorziet dat het sentiment op de financiële markten verbetert, en dat mede daarom de vraag naar een 'veilige haven'-belegging als goud afkalft.

5. Dollar wint aan kracht

Met een sterker wordende Amerikaanse economie voorziet Boele dat ook de dollar sterker zal worden, wat een goudbelegging minder aantrekkelijk maakt.

6. Beleggers gebruiken elke rally in goudprijzen om te verkopen

Beleggers zullen de prijs van goud niet al te ver laten stijgen, verwacht de goudspecialist. ,,Beleggers gebruiken iedere rally in goudprijzen om aan de verkoopkant te opereren. Dat gebeurde dus ook na de rally vanwege de Fed-beslissing."

7. Goudinkopen in India worden ontmoedigd

De vraag vanuit India naar goud wordt ontmoedigd, onder meer omdat de invoerheffing op het edelmetaal is verhoogd. Zo probeert India de lopende rekening te verbeteren, veel goud moet immers geïmporteerd worden.