Nieuws/Financieel
1057687
Financieel

Air France-KLM besprak situatie Alitalia

Het bestuur van Air France-KLM heeft maandag gesproken over de situatie rond de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Dat maakte de Nederlands-Franse combinatie maandagavond bekend.

Wat de bespreking heeft opgeleverd, is vooralsnog niet openbaar gemaakt. Het bestuur zegt meer informatie te willen krijgen. Die zou kunnen komen tijdens ,,de komend bestuursvergadering van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij, waar het management die informatie kan verschaffen''.

Een woordvoerder van Air France-KLM in Nederland kon maandagavond geen details over de bijeenkomst van maandag, noch over de aankomende bestuursvergadering van Alitalia verschaffen.

Schuldenlast

Volgens bronnen spreekt de Italiaanse minister van Transport Maurizio Lupi op 26 september met zijn Franse ambtgenoot over de situatie rond Alitalia. Dezelfde dag zou het bestuur van de luchtvaartmaatschappij ook bijeenkomen om de opties door te spreken, zo meldde persbureau Bloomberg.

Afgelopen week berichtten de Franse media dat Air France-KLM bereid zou zijn om het noodlijdende Alitalia te helpen en zijn belang te verhogen van 25 tot 50 procent. Daarbij zou de combinatie onder geen beding de schuldenlast van zo'n 1 miljard van de Italiaanse maatschappij op zich willen nemen.

Alitalia werd in 2009 op de valreep van de ondergang gered, mede door een investering van 320 miljoen euro door Air France-KLM, dat zo voet aan de grond wilde krijgen op de Italiaanse luchtvaartmarkt. Inmiddels is Alitalia opnieuw dringend op zoek naar nieuw kapitaal.