Nieuws/Financieel
1057724
Financieel

Damrak doet stap terug

Het Damrak is de handelsweek met verlies begonnen, na de flinke winsten van vorige week. Ook reageerden beleggers teleurgesteld op slechtere cijfers over de industrie van Frankrijk, Duitsland en de VS.

De AEX leverde 0,7% in op 379,6 punten. De Midkap eindigde 0,2% lager op 573,5 punten.

Hiermee liep de Amsterdamse beurs in de pas met de grote beurzen elders in Europa. Londen leverde 0,6%, Parijs 0,8%. De beurs van Frankfurt ging 0,5% omlaag.

Rond het tijdstip dat in Europa de slotbel klonk, stond Wall Street op verlies. De Dow Jones-index verloor 0,3%, de S&P500 0,5%. Technologiebeurs Nasdaq zakte 0,4% in de min.

In de loop van de ochtend werden verschillende inkoopmanagersindices gepubliceerd. De groei van de industrie in de eurozone bleek in september iets gedaald, net als die in Duitsland. Wel groeide de dienstensector in zowel de eurozone als Duitsland sterker dan verwacht. De Franse industrie kromp een fractie meer dan in augustus.

Volgens macro-econoom Emile Cardon (Rabobank) hadden beleggers op wat meer gehoopt. "Dan steekt gelijk de angst weer de kop op of het herstel wel doorzet." In de middag zakte de beurs een tikje verder weg, na een tegenvallend cijfer over de industrie van de VS. Die bleek in september minder gegroeid dan de maand ervoor, zo bleek uit voorlopige cijfers van marktonderzoeker Markit.

Indirect speelde ook de Duitse verkiezingsuitslag een rol op de beurs. Cardon: "De uitslag is niet per se slecht. De meest waarschijnlijke coalitie is tussen Merkel's CDU en de SPD. Dat is wat meer eurogezind. Toch zal de SPD zijn huid duur verkopen, dus zorgen de coalitie-onderhandelingen de komende weken nog voor onzekerheid." Wanneer er echter een nieuwe regering zit, betekent het dat Europa weer verder kan met de aanpak van de schuldencrisis.

Volgens Cardon zijn beleggers wel onzeker over de koers die centrale banken nu gaan varen. "De Fed kondigde vorige week aan de maandelijkse obligatie-aankopen nog niet terug te schroeven. Dat zorgde voor een opmars, maar nu kijken beleggers alweer naar wanneer de steun wél wordt afgebouwd. En hoe lang houdt de ECB de rente nog laag? Die onzekerheid gaat voor volatiliteit zorgen."

Fugro stelt teleur

Fugro kondigde ambitieuze groeidoelstellingen aan en maakte bekend Paul Verhagen, nu cfo van Philips' lichtdivisie, aan te willen stellen als financieel topman. De plannen vielen aanvankelijk goed bij beleggers. Maar naarmate de handelsdag vorderde, zakte de koers in tot min 5,1% op €46,32. Volgens een handelaar kwam die teleurstelling vooral vanwege de lagere verwachtingen op korte termijn.

Imtech leverde nog eens 4,6% in op €1,96, na de grote verliezen van vorige week in reactie op onder andere een negatief rapport van ABN Amro. Randstad (€39,96) en ING (€8,43) gingen 2,4 respectievelijk 2% onderuit.

Air France KLM werd 1,2% minder waard op €6,90. Vandaag vergadert het bedrijf over wat er gaat gebeuren met het belang van 25% in het noodlijdende Alitalia. Daarnaast maakte branchevereniging IATA bekend dat luchtvaartmaatschappijen minder winst zullen boeken vanwege de stijgende olieprijzen en teleurstellende groei in opkomende markten.

Shell, dat in Turkije proefboringen naar schaliegas mag doen, sloot 0,4% lager op €24,43. Het nieuws dat een mogelijke miljardenboete dreigt voor ArcelorMittal zette de staalproducent eveneens 0,4% in de min op €10,36.

Verzekeraar Aegon kon een eerdere winst niet vasthouden en zakte 0,3% op €5,61, nadat het bedrijf zondag een akkoord bereikte over Koersplan. Het vertrek van Tom de Swaan als commissaris bij supermarktconcern Ahold baarde beleggers weinig zorgen, het aandeel sloot fractioneel lager op €12,98.

Slechts een paar hoofdfondsen wisten hoger te sluiten. PostNL sloot met een winst van 1,9% op €3,16 en was daarmee de grootste stijger. Kabelaar Ziggo kende een goede start van zijn eerste handelsdag in de AEX met een winst van 0,7% op €30,58.

Chemieconcern DSM werd 0,6% meer waard op €57,98. De waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's dat Philips' aandeleninkoopprogramma negatief voor de kredietwaardigheid van het bedrijf kan uitpakken, maakte geen indruk. Het technologiebedrijf ging 0,4% omhoog op €24,45.

BinckBank verliest

Midkapper BinckBank leverde 4,2% in op €6,86. De concurrentie onder de brokers wordt nog heviger nu ook broker deGiro, opgericht door oud-medewerkers van BinckBank, zich op de particuliere markt gaat richten. TomTom ging 1,6% omlaag naar €5,29. Ook USG People werd 1,6% minder waard op €6,66. Nabeurs werd bekend dat coo Hubert Vanhoe het bedrijf verlaat.

Kunstmestproducent OCI, debuterend in de Midkap, presteerde het best van alle middelgrote fondsen met 2,9% winst op €25,21. Producent van zeldzame metalen AMG (€7) en producent van technisch textiel Ten Cate (€21,06) sloten beide 0,4% hoger.

Zien hoe uw beleggingsportefeuille het doet? Volg de hele dag de laatste koersen op DFT.