Nieuws/Financieel
1057732
Financieel

IATA verlaagt winstverwachting maatschappijen

IATA verwacht dat luchtvaartmaatschappijen wereldwijd dit jaar in totaal zo'n 11,7 miljard dollar (8,7 miljard euro) winst zullen boeken. Eerder nog ging de branchevereniging uit van een winst van 12,7 miljard dollar.

De verlaging van de verwachting is ingegeven door de stijging van de olieprijzen in verband met de oorlog in Syrië, en iets teleurstellende groei in de belangrijkste 'opkomende' markten, zoals China. De verwachtte winst over 2013 is nog steeds wel aanzienlijk hoger dan het resultaat vorig jaar, toen er een winst van 7,4 miljard dollar werd gerealiseerd.

Voor 2014 voorspelt IATA winsten van in totaal 16,4 miljard dollar. Daarmee zou dat jaar dichtbij het recordjaar 2010 komen, toen er 19,2 miljard aan winst overbleef bij de luchtvaartmaatschappijen.

Robuust

Het aantal passagiers blijft naar verwachting ''robuust'' groeien met gemiddeld 5 procent. Met name Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gaan volgens IATA een goede tijd tegemoet.

IATA stelt de winstverwachting voor de Europese luchtvaartmaatschappijen voor dit jaar juist licht naar boven bij, van een eerdere 1,6 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. Dat is een ruime verviervoudiging ten opzichte van vorig jaar. De winstmarge blijft echter met 1,3 procent ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van ruim 3 procent.