Nieuws/Financieel
1057801
Financieel

Langer de tijd voor grote luchtvaartfusie VS

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines en US Airways hebben de uiterste datum waarop hun voorgenomen fusie moet zijn afgerond, opgeschoven van 17 december naar 18 januari volgend jaar. Dat maakten de twee bedrijven maandag bekend.

American Airlines en US Airways wachten nog op de uitkomst van een juridische procedure. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verzet zich tegen de fusie omdat die slecht zou zijn voor de concurrentie op de luchtvaartmarkt.

Volgens eerdere afspraken kon een van de twee beoogde fusiepartners onder de overeenkomst uit als die niet voor 17 december zou zijn voltooid. Die termijn wordt met ruim een maand verlengd. Als de rechter eerder uitspraak doet en de fusie goedkeurt, hebben de partijen daarna 15 dagen de tijd, mochten zij de deal alsnog willen afblazen.

Als de samensmelting doorgaat, ontstaat de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De voornaamste concurrent op de Amerikaanse markt is Delta Airlines, dat in een eerder stadium concurrent Northwest Airlines opslokte. Delta is een belangrijke samenwerkingspartner van Air France-KLM.