Nieuws/Financieel
1057828
Financieel

’Tijd om Europese aandelen te kopen’

Hoewel de Europese beurzen moeite hebben hun opmars van de afgelopen maanden te vervolgen, is instappen nog altijd aantrekkelijk. Dit meent Martin Skanberg van het Europese aandelenteam bij Schroders. De fondsbeheerder voert zes redenen aan, waaronder de aantrekkende economie en de afnemende politieke risico’s.

Economische activiteit trekt aan

Recente berichten tonen dat de Europese economie een keerpunt heeft bereikt en de leidende indicatoren geven verder reden voor optimisme. Dit zal zorgen voor stijgende bedrijfswinsten en dus hogere koersen.

Zuid-Europa boekt vooruitgang

De piek in bezuinigingen is voorbij en de harde maatregelen van een aantal Europese landen beginnen nu door te werken. Daardoor versterkt Europa zijn concurrentiekracht.

Politieke risico’s nemen af

Nu de Duitse verkiezingen achter de rug zijn, wordt het rustig aan het politieke front en kunnen de politieke leiders zich richten op belangrijke beleidsthema’s.

Europese bedrijven zijn goedkoop

Het meer stabiele economische en politieke landschap in de eurozone weerspiegelt zich tot op zekere hoogte in de aandelenkoersen. Niettemin blijven Europese aandelen goedkoop ten opzichte van andere regio's en dan met name de VS. Dat geldt vooral voor bedrijven die vooral in Europa actief zijn. Deze achtergebleven aandelen lijken nu het beste rendement te bieden.

Overnamegolf

Grote bedrijven grijpen hun sterke balansposities aan om relatief goedkoop hun marktpositie te versterken. Dit speelt bijvoorbeeld in de telecomsector, waarin onder meer KPN doelwit van een overnamepoging is.

Winsttaxaties voor Europa te laag

De bescheiden waarderingen in Europa zijn een weerspiegeling van de lage winstverwachtingen. Het winstniveau ligt nog steeds 40% onder de piek van 2006 en de verwachtingen blijven zeer laag. 

Als het Europese economie groeit en de verkopen aantrekken, zullen we een aantrekkende winstgroei in Europa zien. Er liggen dus duidelijk kansen voor beleggers om te profiteren van laag geprijsde aandelen in Europa.

Niet zonder risico

Skanberg benadrukt wel dat er nog altijd risico’s aan Europese aandelen verbonden zijn. Europa worstelt nog steeds met de gevolgen van de crisis en de hoge werkloosheid in diverse landen blijft een reden tot bezorgdheid. De recessie is dan weliswaar voorbij, maar groei blijft precair. De kredietcyclus blijft een bron van zorg, omdat banken hun kredietverlening beperken. Mocht de Amerikaanse centrale bank overgaan tot het afbouwen van zijn obligatieopkoopprogramma, dan wordt dit ook voelbaar in Europa. Deze risico’s wegen volgens de fondsbeheerder echter niet op tegen de kansen die zich in Europa aandienen.