Nieuws/Financieel
1057970
Financieel

Prosensa onderuit na domper

Beleggers deden hun aandelen Prosensa vandaag massaal van de hand na zwaar tegenvallende onderzoeksresultaten van zijn kandidaat-medicijn tegen de spierziekte Duchenne. De beurskoers viel daardoor terug tot ruim onder de prijs van $13 waartegen het bedrijf in juni naar de Nasdaq ging. En dat terwijl het biotechnologiefonds eerder voor meer dan $30 per aandeel in andere handen overging.

Uit de fase 3 studie onder 186 jongens blijkt dat het gebruik van ’drisapersen’ in een looptest van zes minuten niet wezenlijk effectiever is dan een placebo, ofwel een nepmiddel. En dat terwijl de testresultaten van de fase 2 studie nog zeer overtuigend waren.

De domper kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel voor Prosensa.

Analist Jan de Kerpel van KBC Securities toont zich ook volledig verrast.

„De koersdaling van zo’n 70% laat zien dat het geloof in het succes van het product volledig weg is. Data uit eerdere studies waren nog goed, maar daar is niets meer van overgebleven.”

Bij een positieve uitslag zou partner GlaxoSmithKline, een Britse farmaciegigant, in het eerste kwartaal van volgend jaar een registratie hebben ingediend. En kon het middel een jaar later op de markt komen.

Of het hier uiteindelijk toch van komt, is afhankelijk van de analyse van de resultaten die Prosensa de komende maanden gaat uitvoeren.

Ongeveer één op de vierduizend jongens lijdt aan de spierziekte die de spieren langzaam afbreekt en uiteindelijk fataal afloopt. Voor hen ziet de toekomst er na gisteren eveneens een stuk somberder uit.

Te meer omdat Prosensa weliswaar ook andere medicijnen tegen Duchenne ontwikkelt, maar deze werken op dezelfde manier als drisapersen. En dat geldt tevens voor de producten van de Amerikaanse concurrent Sarepta.

Hoewel de langetermijnperspectieven voor Prosensa dus ongewis zijn en de inkomsten voorlopig marginaal zullen blijven, hoeft het bedrijf zich de komende paar jaar uit financieel oogpunt weinig zorgen te maken.

Bij de gang naar de Nasdaq in juni werd namelijk bijna $90 miljoen opgehaald, terwijl de maandelijkse uitgaven aan met name onderzoek en ontwikkeling van de middelen op dit moment ongeveer $2 miljoen bedragen.