Nieuws/Financieel
1057979
Financieel

Merkel wint dik, maar?

De CDU van Kanselier Merkel heeft op grootse wijze gisteren de Duitse parlementsverkiezingen gewonnen met waarschijnlijk 41,5 procent van alle stemmen. De grootste zege van de CDU in meer dan 25 jaar. Een voortzetting van de vorige regering gaat echter niet door doordat de juniorpartner van de vorige regering, de FDP, de kiesdrempel van 5 procent niet heeft gehaald.

Merkel moet dus op zoek naar een nieuwe coalitiepartner. Iedereen gaat er standaard van uit dat dit de SDP zal worden en dat er in de loop van deze week al overeenkomst zal worden bereikt met de leider Peer Steinbrück voor de vorming van een grote coalitie. De SDP heeft gisteren  rond 25,7 procent van de kiezers achter zich gekregen, het op één na slechtste resultaat na de Tweede Wereldoorlog.

Troefkaart

Merkel heeft gisteren een eclatante verkiezingsoverwinning geboekt maar Steinbrück heeft de troefkaart in handen voor de vorming van een nieuwe 4-jarige regeringsperiode van Kanselier Merkel. De SDP kan hoge eisen stellen aan een nieuwe coalitie. Indien Merkel het niet lukt om een nieuwe regeringscoalitie te  vormen, met bewuste tegenwerking en ondanks de superzege,  krijgt SDP leider Steinbrück zelf de gelegenheid om een regering te vormen.

De SDP heeft gisteren 25,7 procent van de stemmen gekregen, de Linksen 8,6 procent en de Groenen 8,4 procent. Een links blok met gezamenlijk 42,7 procent van alle stemmen maar belangrijker een blok wat de CDU volledig buitenspel kan zetten. En het einde van de periode Merkel ondanks haar grootste zege in meer dan 25 jaar. Geen derde regeringsperiode.

DAX hoger

De Duitse DAX wordt vanochtend hoger verwacht te  openen in reactie op de superzege van huidig Kanselier Merkel terwijl de andere Europese beurzen lager worden verwacht in reactie op de forse daling afgelopen vrijdag van de Amerikaanse beurzen waarop de Dow Jones in zeer hoog volume 185 punten of 1,15 procent verloor. Er verwisselden 8,4 miljard aandelen van eigenaar afgelopen vrijdag in Amerika, 37 procent meer dan het driemaands gemiddelde.

Afgelopen vrijdagmiddag, ten tijde van het slot op de Europese beurzen, noteerde de Dow Jones 0,25 procent lager. Op het slot van Wall Street stond de Dow Jones 1,15 procent lager. De Amerikaanse futures noteren vanochtend 30 punten hoger zodat een beduidend lagere opening zou moeten worden verwacht op de Europese beurzen. We zijn bijna aan het einde van het derde kwartaal, nog zes handelsdagen te gaan.

Verzilveren

Gaan beleggers over tot het verzilveren van de winsten op of rond All Time High standen van de leidende beurzen S&P500, Dow Jones en DAX of prevaleren beleggers te blijven zitten? De S&P500 heeft dit jaar tot nu toe al 20 procent stijging ondergaan en elke daling, de meest sterke bleef beperkt tot 4,8 procent, werd aangegrepen om weer te kopen. Er is dit jaar geen enkele meer dan 5 procent correctie opgetreden.

De Bull’s stellen dat de ongekend sterke rally onverminderd zal doorzetten in de komende weken terwijl de Bear’s zeggen dat het steeds moeilijker zal worden om ondergewaardeerde aandelen te vinden in de meest belangrijke aandelenindex ter wereld, de S&P500. Beleggers hebben alle negatieve ontwikkelingen van de laatste weken gewoonweg weggewuifd en alle kleine dips aangegrepen om gewoon dor te kopen naar boven.

Schuldenplafond

Maar afgelopen vrijdag was het de september expiratie. Naast de onzekerheid over de volgende Duitse regering zal de markt in de komende weken de volle aandacht hebben op de debatten over het Amerikaanse schuldenplafond. Op dit moment zijn de hakken aan beide kanten van het Amerikaanse Congres, Republikeinen en Democraten, weer diep in het zand gezet. President Obama zegt alle tegenwerpingen door middel van een veto te verwerpen en het schuldenplafond verhoging niet politiek te misbruiken terwijl speaker Boehner diverse al besloten zaken weer wil terugdraaien, zoals Obamacare, als voorwaarde voor de steun van Het Huis van Afgevaardigden, voor een akkoord.

In juli en augustus 2011 liepen de spanningen en ruzies zover voor een akkoord tussen Republikeinen en Democraten dat Wall Street in korte tijd 25 procent onderuit ging. Op de Europese beurzen werden nog grotere minnen genoteerd. En iedereen wil een dergelijk scenario nu voorkomen, maar de messen worden alweer geslepen. Voor 1 oktober moet een nieuw schuldenplafond akkoord worden bereikt. Indien niet dan is Amerika op 15 oktober failliet. Het geld is dan op. o nee, het geld was toch al lang op. Amerika blijft dan met een schuld over van meer dan 17.000 miljard.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.