Nieuws/Financieel
1057984
Financieel

Acne probleem

Koud is de miljoenennota gepresenteerd, overigens qua woord gezien de miljarden waarover het gaat inmiddels een archaïsch begrip, of het eerste ‘briljante’ plan van deze regering op het gebied van het erfrecht wordt gepubliceerd.

Ouders mogen hun kinderen 100.000 Euro schenken om hun hypotheek te kunnen aflossen. De staatsbank SNS is er als de kippen bij om de boeterente af te schaffen. Een kleine rekensom:

Omdat het huis onder water staat moet de staatsbank voor elke 100.000 uitgeleend kapitaal veelal minimaal 18% lees 18.000 Euro aan eigen vermogen aanhouden. Het verdienmodel van de bank voorziet in een rendement van 15% op het eigen vermogen m.a.w. 15% van 18.000 is 2700 Euro. Aangezien de bruto hypotheek opbrengst niet meer dan 3000 Euro zal bedragen en de kostprijs van 100.000 rente op ca. 750 euro ligt, levert de bank dus in feite 450 Euro in op zijn eigen verdienmodel en zal dus gaan kiezen voor minder ‘risicovolle’ beleggingen. Niet voor het ‘risico’ maar puur voor de eigen portemonnee. Logisch dat je dan de boete rente afschaft. Om den willen van het smeer likt de kat de kandeleer.

Vóór Basel II en III

Voor Basel II en III konden de banken bij hypotheken volstaan met 2 tot 4% eigen vermogen. Met een zelfde kostprijs, was de extra marge in plaats van nu negatief 450 Euro toen 1650 Euro positief. (Vergelijk: 3000 opbrengst minus 750 kostprijs minus 600 Euro verdienmodel eigen vermogen). 

Uiteraard struikelden zij toen - in het zonnige weer - over elkaar heen om hun parapluutjes uit te lenen want bij zulke marges lonken de bonussen. Parapluutjes, die zij bij de eerste de beste regenbui nu weer willen terug hebben. Of de bonussen vrijwillig worden terugbetaald, verhaalt de geschiedenis niet. Br…. wat een volk.

Regering

Primaire schuld van de onnodig hoge hypotheken is de regering van dit land met haar ruimtelijke ordening, in feite om te dopen tot ruimtelijke schaarste (jaaaa… George Orwell wist het in 1948 al). Door via alle procedures zowel op Rijks- , provinciaal (wat een woord) en gemeentelijk niveau grond kunstmatig schaars te laten zijn,  wordt er  in Nederland op het oude kippenboerderij niveau gebouwd. Legbatterijen zonder vrije uitloop. Getto’s van vuil, anarchisme, racisme, fundamentalisme en nog veel meer van dat schoons.

Stimulans

Het is zo maar een ideetje. Als de regering nou eens de teugels in de ruimtelijke ordening eens losliet en er een aantal vierkante kilometers aan goedkope bouwgrond ter beschikking kwam? Grond die de overheid niet hoeft te betalen (geen geld) maar de eigenaren in samenspel met de lokale gemeente tegen landbouwgrondprijs plus ontwikkelingskosten van zeg 50% op de markt zou komen?

Ik denk dat heel wat vaders geen 100.000 in de hypotheek van hun kind steken en de bank daarmee gelukkig willen maken, maar er een stuk grond van kopen. Dat daarmee de bouw als trekker van de economie wat meer soelaas zal krijgen lijkt mij evident.

Maar ja deze regering doet liever andere zaken. Koopt vliegtuigen voor de verdediging van een landje waarbij  een raket al moeite heeft om het überhaupt te kunnen raken, zo klein is het. Als de JSF is gestart en op de hoogte is, moet de piloot zijn paspoort al meenemen; hij zit dan al in het buitenland.

Acne probleem

Deze regering heeft met name een acne probleem. Zij kunnen het uitknijpen niet laten. Maar visie om bijvoorbeeld de belemmeringen voor de bouwsector weg te halen, neen daarop kunnen wij ze niet betrappen. Zoals ik al eerder memoreerde. De leiding van de VVD zal met een grimlach terugdenken aan de bestuurder die een ooit roemruchte partij wist te decimeren tot het aantal van een voetbalelftal. Overigens, bij minder dan acht moet de scheidsrechter de wedstrijd staken. Verplicht!

W.D. Okkerse MBA is topman van het OK-Rating Institute BV, Voorzitter RvB OK-Score Institute CVBA en Chairman Rating Committee van het European Rating House.