Nieuws/Financieel
1057985
Financieel

Fugro mikt op groei op eigen kracht

Bodemonderzoeker Fugro mikt voor 2016 op een omzet tussen de 3,3 en 3,7 miljard euro, voornamelijk door groei op autonome basis. Dat maakte het bedrijf maandag bekend in de strategie-update Growth through Leadership.

Daarmee zou een omzetgroei worden gerealiseerd van meer dan 10 procent per jaar. In 2012 kwam de omzet van Fugro uit op 2,2 miljard euro.

De omzetgroei kan worden gestimuleerd door kleinere acquisities, en mogelijke grotere overnames zullen individueel worden beoordeeld. Verder mikt Fugro op een ebit-marge van circa 15 procent in 2016, vergeleken met 12 procent in 2012. Het bedrijf rekent ook op een gemiddelde groei van de winst per aandeel met ruim 10 procent per jaar.

Kapitaalinvesteringen

Fugro gaf verder aan dat de kapitaalinvesteringen jaarlijks gemiddeld 325 miljoen euro zullen bedragen, vooral voor vervanging en expansie van de vloot en inclusief 100 miljoen euro aan onderhoud. Daarnaast wordt naar verwachting 100 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor kleinere acquisities en onderzoek en ontwikkeling. In totaal bedragen de investeringen gemiddeld 400 tot 450 miljoen euro per jaar. Het grootste deel van de investeringen zal autonome groei moeten ondersteunen bij de divisies geotechnical en survey, aldus Fugro.

Het bedrijf maakte verder geen desinvesteringen van onderdelen bekend. Bij subsea moet de winstgevendheid worden hersteld door een herstructurering, waarbij ondermaats presterende activiteiten worden uitgefaseerd en komt er een programma om de winsten te vergroten. Na de herstructurering zal de focus van subsea komen te liggen op groei in specifieke geografische regio's en diensten die passen bij de kerntaken van het onderdeel.

Paul van Riel

Topman Paul van Riel zei in een toelichting op de strategie dat bij de herstructurering van subsea ,,de kaasschaaf langs de activiteiten zal worden gehaald'', maar hij gaf verder geen details over de geplande ingrepen bij het onderdeel.

Op overnamegebied ligt de nadruk op versterking van geotechnical en survey. De kleinere overnames moeten volgens Van Riel nieuwe specifieke technologie bij het bedrijf inbrengen of toegang bieden tot een nieuw land of nieuwe regio voor Fugro. Volgens Van Riel zitten er op dit moment geen grote overnames in de pijpleiding.

Fugro liet verder weten dat het over wil stappen op de uitkering van dividend in contanten, in plaats van de keuze uit cash of aandelen. Het bedrijf wil zo verwatering tegengaan. Mocht blijken dat aandeelhouders nadelige belastinggevolgen ondervinden van het uitkeren van dividend in cash, dan zal het keuzedividend worden gehandhaafd, gecombineerd met de inkoop van aandelen om verwatering tegen te gaan.