Nieuws/Financieel
1058024
Financieel

Merkel en macro's domineren beursweek

De komende beursweek zal grotendeels in het teken staan van de Duitse verkiezingsuitslag en een flinke reeks macro-economische cijfers uit binnen- en buitenland. Ook eventuele ontwikkelingen rond Syrië en Iran kunnen de aandelenmarkten in beweging zetten.

Zondag wint Angela Merkel volgens de peilingen de verkiezingen, maar de grote vraag is met welke coalitiepartner ze in zee gaat. Volgens de peilingen is er op dit punt een nek-aan-nekrace gaande tussen Merkels huidige bondgenoten van de Freie Demokratische Partei (FDP) en haar tegenstrevers van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). De uitkomst kan effect hebben op het Duitse beleid ten aanzien van Europa en wordt daarom met veel interesse afgewacht door de financiële markten.

Voor maandag staan 2 belangwekkende macro's op de rol, de inkoopmanagersindices voor zowel China als de eurozone. De indexcijfers geven aan of de bedrijvigheid in de industrie is toegenomen of afgezwakt in september.

Tweede raming bbp

Dinsdag komt het CBS met een tweede raming van het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal. Uit de eerste raming, bekendgemaakt op 14 augustus, bleek dat de economie met 0,2 procent was gekrompen. In Duitsland maakt onderzoeksinstituut Ifo bekend hoe het staat met het ondernemersvertrouwen. Vorige maand steeg het vertrouwen tot het hoogste niveau sinds april 2012. Later op dag komt marktonderzoeker Conference Board met cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september en worden er in de VS cijfers over de huizenprijzen in juli naar buiten gebracht.

Ook woensdag komt er macronieuws uit de VS. Het gaat dan om de orders voor duurzame goederen in augustus en de verkoop van nieuwe woningen in die maand.

Amerikaanse economie

De ontwikkeling van de Amerikaanse economie wordt donderdag duidelijk. Dan wordt de derde raming van de groei in het tweede kwartaal bekendgemaakt. Economen verwachten een bijstelling naar 2,6 procent van de 2,5 procent uit de tweede raming.

Op vrijdag komt het CBS met cijfers over het overheidstekort en de staatsschuld in het tweede kwartaal. Verder zijn er die dag cijfers over de consumentenbestedingen in de VS in augustus, de Japanse inflatie in die maand en het economische vertrouwen in de eurozone in september.