1059273
Financieel

Fitch kraakt Nationaal Hypotheek Instituut

Met de intentie om een Nationaal Hypotheek Instituut (NHI) op te richten, krijgt het kabinet niet de handen op elkaar van kredietbeoordelaar Fitch. Volgens het bekende Amerikaanse ratingbureau, een van de drie toonaangevende uit de VS, hebben Nederlandse banken maar beperkt voordeel van zo'n instituut.

Het zal de kredietwaardigheid van onze dan ook waarschijnlijk niet ophogen, stelt het bureau.

Het Nederlandse kabinet vond, na lange tijd gesproken te hebben met beleggers, dat het tijd is om een Nationaal Hypotheek Instituut in het leven te roepen. Het is de bedoeling dat dit instituut voor enkele tientallen miljarden euro's hypotheken van banken overneemt. Het moet worden gefinancierd door pensioenfondsen, met garanties van de Staat.

Kredietwaardigheid

Het zou de banken meer lucht moeten verschaffen, maar volgens Fitch is dit maar nauwelijks het geval. Voor de kredietwaardigheid van de banken maakt het weinig uit, zegt Fitch. ,,We geloven niet dat de financieringskosten voor banken materieel lager zullen worden, door deze maatregel."

,,Loan-to-deposit ratios van de binnenlandse activiteiten van de grootste Nederlandse banken zitten tussen de 130% en de 150%, ondanks dat de particuliere spaartegoeden een indrukwekkende 45% stegen tussen eind 2006 en medio 2013. De ratio's zullen in de nieuwe structuur niet veranderen, waardoor de banken nog steeds kwetsbaar blijven voor de sentimenten onder beleggers", zo legt Fitch uit waarom 'funding-kosten' volgens het bureau niet lager zullen worden met een NHI voor de grote Nederlandse banken.