Nieuws/Financieel
1059604916
Financieel

Elanco koopt diergeneesmiddelentak Bayer

Greenfield - Elanco koopt de diergeneesmiddelendivisie van het Duitse chemieconcern Bayer. Daar betaalt het Amerikaanse bedrijf 7,6 miljard dollar voor, waarvan 70 procent uit contanten bestaat en de rest uit aandelen. Elanco is de voormalige diergeneesmiddelentak van farmaceut Eli Lilly. Het bedrijf werd vorig jaar naar de beurs gebracht.

Elanco wordt met de aankoop naar eigen zeggen de tweede producent van diergeneesmiddelen ter wereld als naar de omzet wordt gekeken. De aankoop moet al in het eerste volledige jaar na de overname bijdragen aan de winst van Elanco. De onderneming verwacht de overname midden volgend jaar te kunnen afronden.

Bayer wilde van de diergeneesmiddelentak af na de overname van het Amerikaanse Monsanto. Het chemiebedrijf vond dat het op te veel terreinen actief was en besloot een aantal takken af te stoten. Naast de medicijnen voor huis- en boerderijdieren ging het onder meer om voetverzorgingsproducten van Scholl, zonnebrandproducten van Coppertone en het aandeel in industrieel dienstverlener Currenta.