Nieuws/Financieel
1060179
Financieel

Lehman is goudmijn advocaten en accountants

De ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, nu 5 jaar geleden, was een schok waarvan de economische gevolgen nog altijd voelbaar zijn. Voor advocaten en accountants die het faillissement afwikkelen is het echter een goudmijn, zo blijkt uit cijfers die de Britse krant Financial Times donderdag publiceerde.

In totaal heeft Lehman advocaten en accountants al zo'n 3 miljard dollar (2,3 miljard euro) opgebracht. Vanuit de failliete Amerikaanse boedel van de bank zou al zo'n 2 miljard dollar aan rekeningen en onkosten zijn betaald, de Europese tak van het concern zou goed zijn voor nog eens 1 miljard dollar. Volgens deskundigen geen ongebruikelijke bedragen voor het faillissement van zo'n groot bedrijf, maar de teller loopt nog steeds.

Ondanks de forse rekeningen die ook zijn bedrijf kon indienen heeft de belangrijkste adviseur van het proces geen goed woord over voor het besluit, in het weekeinde van 12 tot 15 september 2008, om Lehman failliet te laten gaan. ,,Lehman was een aardbeving die de wereld in brand zette'', stelde hij. ,,Het was het resultaat van een enorme misrekening.''

Staatssteun

Schuldeisers van Lehman krijgen volgens Financial Times overigens met zo'n 26 cent per uitstaande dollar uiteindelijk meer uitbetaald dan de bij het faillissement betrokken advocaten hadden voorspeld. Schuldeisers van de Europese tak krijgen waarschijnlijk zelfs al hun geld terug, mogelijk met rente.

De ondergang van Lehman Brothers zorgde 5 jaar geleden voor een schokgolf op de financiële markten, die de hele internationale economie in een diepe crisis stortte. Een groot aantal Europese en Amerikaanse banken moest met staatssteun overeind worden gehouden, terwijl het enorme wantrouwen op de markten de internationale handel lamsloeg.

Doordat het economische herstel sinds 2008 nooit overtuigend op gang is gekomen is de schade van de financiële en daaropvolgende economische crisis nog altijd duidelijk zichtbaar. Zo is de Nederlandse economie eind dit jaar met de verwachte krimp van zo'n 1,25 procent waarschijnlijk weer iets kleiner dan in 2008. Van groei is in de tussenliggende jaren per saldo dus geen sprake geweest.