Nieuws/Financieel
1060271
Financieel

Alle ogen gericht op Bernanke

De handel in Amsterdam staat komende week voornamelijk  in het teken van het rentebesluit van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed).  Volgens Philip Marey, macro-econoom bij de Rabobank, is de kans groot dat de Fed een eerste aanzet zal geven tot de afbouw van de stimuleringsmaatregelen.

Uit de notulen van de vorige rentevergadering  kwam naar voren dat er twee grote groepen binnen de Fed zijn, waarbij het ene kamp wil doorgaan met het steunbeleid vanwege de onzekerheid over de macrocijfers, terwijl het andere kamp tevreden is met het geboekte vooruitgang en al een begin wil maken met het stopzetten het maandelijks opkopen van  $85 miljard aan obligaties om de economie te stimuleren.  

Marey verwacht dat de Fed komende woensdag zal kiezen voor een compromis tussen beide partijen door het opkoopprogramma met $10 miljard te gaan verminderen. Wel benadrukt hij dat de Fed de geldkraan weer verder zal opendraaien als de macrocijfers gaan tegenvallen."De impact van de Fed op de financiële markten zal waarschijnlijk beperkt zijn. De grootste angst voor het taperen is voorbij."    

Naast het Amerikaanse rentebesluit gaat de aandacht in de komende week uit naar de ZEW-index die het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie weerspiegelt. Marey: ”Het cijfer is minder belangrijk als de IFO-index, die inzicht geeft in het vertrouwen van Duitse ondernemers."

De aandelenmarkten lieten de voorbije week een verder herstel zien dankzij een gunstig cijfer over de industrie in China en de verminderde angst voor een militaire actie tegen het regime in Syrië. ”De ergste kou rond Syrië is even uit de lucht, maar de begrotingsperikelen in de VS kunnen nog een rem gaan zetten op de koersen”, stelt  Marey.

Ook de opvolgingskwestie van Fed-president Bernanke is volgens hem nog een bron van onzekerheid.  De econoom Lawrence Summers zou de beste papieren hebben om voorgedragen te worden als de nieuwe topman van de Fed. De Rabo-econoom wijst er op dat Summers in het haviken-kamp zit en skeptisch is over kwantitatieve verruiming.  Toch ziet hij ook ondersteuning voor het aandelenklimaat. ”Het onderliggende economische plaatje is positief nu de eurozone steeds meer uit het dal klautert."