Nieuws/Financieel
1061115
Financieel

Ontspanning rond Syrië stuwt beurs VS

De effectenbeurzen in New York sloten dinsdag met winst. Beleggers maakten gebruik van de adempauze in de ontwikkelingen rond een mogelijke aanval op Syrië. Sterke cijfers over de Chinese economie zorgden ook voor hogere koersen. De nieuwe iPhones van Apple werden door beleggers slecht ontvangen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent hoger op 15.191,06 punten. De brede S&P 500 klom 0,7 procent tot 1683,99 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg met 0,6 procent tot 3729,021 punten.

Beleggers ontspanden dinsdag nadat president Barack Obama had laten weten een mogelijke doorbraak in de situatie rond Syrië te zien. Het land zou akkoord gaan met een Russisch voorstel dat inhoudt dat Damascus massavernietigingswapens inlevert. ,,We weten niet hoe dit zich gaan ontwikkelen, maar nu is de spanning wat verminderd en dat vinden de markten fijn'', aldus een Amerikaanse analist.

Apple

Apple presenteerde dinsdag 2 nieuwe modellen van de iPhone 5, maar beleggers reageerden afwijzend op de nieuwe 5C en 5S. Analisten hadden de nieuwe smartphones al tot in detail op hun netvlies en de presentatie bevatte geen verrassingen. Het aandeel Apple, dat de dag al in de min was begonnen, ging verder omlaag en sloot met een verlies van 2,3 procent.

Alcoa en Hewlett Packard, die eerder op dinsdag te horen kregen geen deel meer uit te maken van de Dow-Jonesindex, sloten beiden 0,4 procent lager. Bank of America, die hetzelfde lot ondergaat, kreeg er juist 0,9 procent bij. Branchegenoot Goldman Sachs, die nu juist wel in de hoofdindex genoteerd wordt, boekte een winst van 3,5 procent.

McDonald's

McDonald's' maakte dinsdag bekend in augustus een omzetstijging van 1,9 procent te hebben geboekt in bestaande winkels en werd door beleggers beloond met een plus van 0,5 procent.

De euro was 1,3265 dollar waard, tegen 1,3260 bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie ging met 2,3 procent omlaag tot 107,30 dollar per vat.