Nieuws/Financieel
1061163
Financieel

Nieuw fonds moet MKB duwtje in rug geven

Middelgrote en kleine ondernemers met groeiambities kunnen vanaf begin volgend jaar een beroep doen op het Stimuleringsfonds Ondernemend Oranje Kapitaal (OOK). Niet alleen voor kapitaal maar ook voor kennis en contacten. Dat maakten de initiatiefnemers, waaronder ING, Schiphol en FrieslandCampina, dinsdag bekend.

De omvang van het fonds bedraagt nu al ,,enkele tientallen miljoenen'', zei een woordvoerder. Het is de bedoeling dat het verder aangroeit tot 100 miljoen euro. Daarvoor is OOK in gesprek met onder meer pensioenfondsen, die ,,een belangrijke bron van kapitaal'' zullen worden. Ook particulieren kunnen vanaf 100.000 euro een bijdrage leveren aan het participatiefonds.

Risicodragend kapitaal

De minimale omvang van de participaties in bedrijven door OOK bedraagt 250.000 euro. Het gaat niet om kredieten maar om risicodragend kapitaal. Op termijn moeten de investeringen een rendement van zo'n 10 procent gaan opleveren. ,,Niet direct, het gaat om langdurige participaties'', benadrukte de zegsman. Ondernemers die een bijdrage willen leveren zonder geld in het fonds te storten, kunnen bijvoorbeeld meehelpen door contacten of inhoudelijke kennis over hun sector te delen.