Nieuws/Financieel
1061164
Financieel

‘Vertrek uit opkomende markten te simpel’

Als beleggers op dit moment ergens ver van moeten blijven, zijn het opkomende markten. Tenminste, zo lijkt het voor wie de afgelopen tijd het nieuws volgde. Kapitaal stroomde massaal weg, waardoor de munten van onder andere India, Indonesië en Brazilië instortten. Maar volgens Andrew Milligan, als macro-econoom verantwoordelijk voor de wereldwijde strategie bij Standard Life Investments, is dat een te simpele gedachte.

Door de verwachte tapering van de het steunprogramma van de Amerikaanse Federal Reserve,  stroomde de afgelopen tijd veel kapitaal uit opkomende markten terug naar de VS, maar ook naar Europa en Japan, vertelt Milligan. “Beleggers verwachten dat de economie in Europa en Japan zal groeien en steken dus ook hun geld in die markten,” legt hij uit.

Instapmoment

Maar deze kapitaalvlucht betekent niet dat er in opkomende markten niets meer te halen is. Milligan wijst er op dat de prijzen daar zo hard zijn gedaald, dat het nu een gunstig instapmoment kan zijn. Ook kan het lonen kieskeurig te zijn: de problemen in bijvoorbeeld Brazilië, waar de kredietbubbel steeds verder wordt opgeblazen, gaan niet op voor veel andere landen.

Selecteren

“Slimme investeerders hebben geen risk-on risk-off benadering meer,” wijst Milligan op de aloude neiging van beleggers alle risicovolle beleggingen te mijden wanneer het economisch tij tegen zit, en juist massaal in risicovolle investeringen stappen als de economische omstandigheden rooskleurig zijn. “Zo stap je niet meer in opkomende markten als geheel, maar in bepaalde landen uit die markten.”

De problemen van nu zijn niet te vergelijken met die in de Aziëcrisis van 1997, vindt Milligan: “Het goede nieuws is dat de schuldenniveau’s lager zijn en de reserves hoger dan in 1997.”