Nieuws/Financieel
1061167
Financieel

AEX wint na akkoord Syrië

De Amsterdamse beurs is met een mooie winst gesloten. Het Damrak ging omhoog nu de dreiging van een militaire interventie in Syrië ljkt afgewend. Ook een beter dan verwacht cijfer over de Chinese industriële productie gaf de index een duwtje omhoog.

De AEX sloot 1,8% in de plus op 376,3 punten, dicht tegen het hoogste punt van de dag op 376,8 punten. De Midkap-index dikte 1,6% aan op 561,8 punten.  

De grote beurzen elders in Europa reageerden ook verheugd. Londen won 0,8%. De beurzen van Parijs en Frankfurt kregen er 1,9 respectievelijk 2,1% bij.

Op het moment dat hier de slotbel klonk, noteerde de Dow Jones-index 0,6% winst. De S&P500 en technologiebeurs Nasdaq stonden 0,4% hoger.

In Azië zette de Japanse beurs vanochtend de opmars van een dag eerder voort  met een plus van 1,5% dankzij een gunstig cijfer over de industriële productie in China. Maandag profiteerde de Nikkei al van de vreugde over de uitverkiezing van Tokio om de Olympische Spelen in 20202 te organiseren.

De zorgen over Syrië verdwenen naar de achtergrond nu het land heeft ingestemd met het voorstel om chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen, waardoor een militaire interventie mogelijk kan worden voorkomen.

Handelaar Peter Jurgens (Keijser Capital) ziet dat het Damrak weer terug is op het niveau van voordat de zorgen om Syrië de overhand kregen. "De dreiging lijkt nu weg door diplomatieke druk van de VS en Rusland. Het is nu de vraag of we door gaan breken, daarvoor zijn er positieve cijfers nodig. De VS heeft net wat mindere macrogegevens voor zijn kiezen gekregen, terwijl het herstel in Europa voorzichtig doorzet."

Hoewel de onrust om Syrië afnam, blijft de beurs de komende weken volatiel, denkt macro-econoom Emile Cardon (Rabobank). "Beleggers kijken uit naar volgende week, wanneer de Fed bekend maakt of en in welke mate de kwantitatieve verruiming wordt teruggeschroefd. Hoewel met name de ontwikkelingen in het Midden-Oosten zich moeilijk laten voorspellen, verwacht ik dat september een wat mindere maand wordt."

Deze week spelen de Fed en Syrië de grootste rol op de beurs, er staat weinig richtinggevend nieuws op de agenda. Cardon verwacht dat vooral de wekelijkse werkloosheidsaanvragen uit de VS op donderdag en de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen op vrijdag voor beweging kunnen zorgen.

Air France KLM profiteert van olieprijs

In de AEX, die bijna helemaal uit stijgers bestond, ging Air France KLM riant aan de leiding met een winst van 9,1% op €6,60 geholpen door de lagere olieprijzen. Theodoor Gilissen heeft het het advies 'aanbevolen' voor de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie gehandhaafd. De effectenbank ziet een aantrekkelijk koerspotentieel.

Imtech vervolgde het herstelpad met een stevige plus van 6,6% op €2,19.  PostNL (€2,96) en Akzonobel (€47,93) hoorden ook bij de grotere winnaars en werden 5,7% respectievelijk 4,5% hoger verhandeld. Randstad werd 3,6% meer waard op €38,23.

ArcelorMittal profiteerde van de positieve cijfers over de Chinese industrie. De koers van het staalconcern steeg 2,1% op €10,66.

Ahold ging 2% omhoog op €12,68. De Amerikaanse divisie van Ahold heeft een rechtszaak aangespannen tegen diverse Amerikaanse farmaceutische bedrijven. Zij zouden hebben samengespannen om de prijs van een middel tegen puistjes kunstmatig hoog te houden.

Wolters Kluwer kon 0,7% bijschrijven op €18,64. Het mediaconcern heeft een Amerikaanse software ingelijfd dat gespecialiseerd is in het beschermen van merkenrecht.

Heineken sloot 1,5% hoger op €51,65 na een koersdoelverhoging van €56 naar €58 door HSBC. Het advies bleef gehandhaafd op 'neutraal'.

Slechts één hoofdfonds hield de winst niet vast. Aan het einde van de dag zakte TNT Express in de min, om 0,4% lager te sluiten op €6,90.

Nieuwe opdrachten TomTom

In de Midkap voerde Aperam de ranglijst aan en koerste 6,1% hoger op €11,44, mogelijk in reactie op de goede cijfers over de Chinese industrie. Eurocommercial Properties werd 4,7% meer waard op €29,18.

TomTom schoot 3,7% omhoog op €5,08 na een navigatieopdracht van Sony. Ook wordt de samenwerking met Mercedes-Benz uitgebreid. De informatie van TomTom wordt aangeboden in meer Mercedes-Benz modellen.

Ten Cate heeft uit Azië een opdracht ontvangen voor het ontwerp en bouw van baliistische bescherming voor de marine. Het aandeel won 3,4% op €19,07.

Ook bij de middelgrote fondsen was maar één verliezer te bekennen. Tankopslagbedrijf Vopak eindigde 0,2% lager op €44,10.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!