Nieuws/Financieel
1061172
Financieel

Olieprijs daalt dankzij Syrië

De afgelopen 24 uur zijn voor de oliemarkten wereldwijd dramatisch verlopen nadat  het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een mogelijke uitweg bood voor de aanpak van de Syrische chemische wapens.

De oplossing is dat Syrië zijn chemische wapens overhandigt en werd geboden door Rusland, een van president Assad’s trouwste bondgenoten. Als het plan wordt uitgevoerd lijkt een escalatie van de crisis in het midden Oosten afgewend. Het lijkt tegelijkertijd een uitweg die de Amerikaanse president geen gezichtsverlies oplevert als hij de ongewenste militaire aanval afblaast.

De prijs van ruwe olie was sinds eind augustus in de ban van deze internationale politieke onrust. Even leek het er zelfs op dat een piekprijs van $150 per vat olie mogelijk zou worden als de crisis zich zou uitbreiden naar enkele van de belangrijkste OPEC-landen, zoals Saoedi Arabië en Iran.

$111 per vat

Sinds het nieuws gisteren bekend werd daalde de prijs van Brent met meer dan vier dollar, toen handelaren en beleggers de risicopremie naar beneden afvouwden.

Toen het nieuws over de aanval met chemische wapens bekend werd en de regeringen in het Westen begonnen te praten over een aanval, werd Brent verhandeld tegen iets minder dan $111 per vat.

 Na de verkoopgolf van vandaag is de prijs weer bijna terug op het niveau van voor de crisis, waarmee in ieder geval een deel van de risicopremie werd weggenomen die in augustus werd opgebouwd als gevolg van de onrust in Egypte en veel belangrijker de scherpe daling van de export uit Libië als gevolg van stakingsacties.

Zonder olie uit Libië bestaat er nog steeds enige zorg over de aanbodkant en dat zal waarschijnlijk helpen de olieprijs te stabiliseren boven de $110,24 per vat, maar een daling daaronder zou het signaal kunnen zijn voor een grotere verkoopgolf. Zoals meerdere malen gesteld bezitten hedge funds nog steeds erg hoge netto long posities, ondanks een kleine afbouw in de week die eindigde op 3 september. Als de afbouw van long posities verandert in een wilde verkoopgolf zou olie veel meer kunnen dalen, maar op dit moment wordt zoiets nog niet verwacht.

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.