Nieuws/Financieel
1061351
Financieel

'Uitzendsector geen goede graadmeter'

De uitzendbranche, die al anderhalf jaar krimpcijfers laat zien, is binnen de huidige Nederlandse economie geen goede graadmeter meer van het economisch herstel.

Dat stellen experts van ABN Amro op basis van de opnieuw sombere cijfers, die de brancheorganisatie ABU en het CBS onlangs publiceerden. De onderzoekers wijzen erop dat het aantal uitzenduren zelfs iets achterloopt op een voorzichtige economische opleving.

Volgens de uitzendexperts van de bank komt dit omdat werkgevers de verwachte groei eerst willen opvangen met hun bestaande personeelsbestand. Pas op langere termijn, als de productiviteit van de huidige arbeidskrachten al maximaal is aangewend, zullen zij weer flexwerkers inhuren.

De onderzoekers vergelijken deze voorzichtige strategie met de terughoudendheid van met name industriële bedrijven om weer te gaan investeren. Ook zij geven de voorkeur aan het eerst optimaal benutten van de bestaande capaciteit, alvorens nieuwe en extra machines aan te schaffen.

Volgens ABN Amro zal de uitzendmarkt in 2014 daardoor nog slechts zeer beperkt aantrekken. De experts rekenen op een toename van het aantal uitzenduren met maximaal 0,5%.