Nieuws/Financieel
1061357
Financieel

Groen licht voor gasproject Shell

Arrow Energy, een samenwerkingsverband van Shell en PetroChina, heeft van de Australische staat Queensland toestemming gekregen voor de bouw van een lng-fabriek bij de havenstad Gladstone. De regionale overheid maakte het besluit dinsdag bekend. Met de bouw van de fabriek voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) is 15 miljard Australische dollar (10,5 miljard euro) gemoeid.

Volgens de staat wordt de fabriek in twee fases gebouwd. De aanleg begint mogelijk in 2014 en de eerste productie wordt verwacht in 2017. De tweede fase volgt ongeveer 5 jaar na de afronding van de eerste ,,maar zal afhangen van de marktomstandigheden en een definitieve investeringsbeslissing tegen die tijd.'' Arrow Energy wilde desgevraagd geen commentaar geven op de verwachte bouwkosten en de timing van een investeringsbeslissing. Financieel directeur Simon Henry van Shell zei eerder dit jaar dat een besluit bewust werd uitgesteld in verband met oplopende kosten.

Met de toestemming van Queensland is het woord nu aan de federale Australische overheid. Die heeft 30 dagen de tijd om een oordeel te vellen over de mogelijke effecten op het Great Barrier Reef en andere milieugerelateerde zaken.

Ingewijden meldden dinsdag dat PetroChina overweegt om ten minste 10 miljard Amerikaanse dollar (7,5 miljard euro) te investeren in gasvelden in Siberië, die in handen zijn van Gazprom en Rosneft. Dat zou de grootste buitenlandse investering ooit zijn voor de dochteronderneming van staatsbedrijf China National Petroleum Corporation. Rusland en China onderhandelen al bijna 10 jaar over de levering van gas aan de op een na grootste economie ter wereld. Mocht de investering daadwerkelijk plaatsvinden, dan kan China rekenen op maximaal 68 miljard kubieke meter aan Russisch gas. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 1600 kubieke meter.