Nieuws/Financieel
1061418
Financieel

Flinke toename Chinese industriële productie

MET VIDEO De industriële productie in China is in augustus met 10,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is het hoogste groeitempo in 17 maanden. Dat maakte het nationale statistiekbureau dinsdag bekend. Economen rekenden in doorsnee op een toename van 9,9 procent na een stijging van 9,7 procent op jaarbasis in juli.

Bekijk ook de videoAziatische handel stuwt de beurzen omhoog.

Het statistiekbureau maakte tegelijkertijd bekend dat de detailhandelsverkopen in augustus met 13,4 procent stegen in vergelijking met een jaar eerder. Hier rekenden de marktvorsers op een plus van 13,3 procent na een toename van 13,2 procent in juli.

De cijfers suggereren dat de maatregelen die premier Li Keqiang heeft doorgevoerd vruchten afwerpen, na twee kwartalen waarin de Chinese economie stevig afkoelde. Li heeft meerdere malen aangegeven er alles aan te zullen doen om een economische groei van 7,5 procent te bewerkstelligen.

In de afgelopen dagen was er ook al positief nieuws over de Chinese economie. Zo bleef de inflatie in augustus (2,7 procent) ruim onder het gemiddelde van 3,5 procent waarop Peking voor dit jaar rekent en steeg de export vorige maand met een sterker dan verwachte 7,2 procent.