Nieuws/Financieel
1061463
Financieel

Vertrouwt Obama dictator Assad?

Vertrouwt de Amerikaanse president de keiharde dictator Bashar al Assad, president van Syrië? Rusland, bongenoot van Syrië, stelde gisteren voor om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen om ze dan te ontmantelen. Niemand weet hoeveel chemische wapens Syrië heeft en waar ze zich begeven.

Syrië verwelkomt het voorstel waarmee weer verder uitstel wordt gerealiseerd en het Congres wordt beïnvloed om nee te zeggen. Wall Street reageerde gisteren sterk hoger. De S&P500 eindigde1 procent hoger en is in de afgelopen 5 handelsdagen 2,4 procent gestegen. President Obama wordt verder in de hoek gedreven waar hij niet wil zitten.

President Obama wordt geconfronteerd met tegenslag in zijn plannen voor een militaire interventie in Syrië. De sinds gisteren opgevoerde campagne van president Obama om de leden van Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat te overtuigen voor het militaire interventie n Syrië, kreeg een onverwachte wending. Het Syrische regime wordt een uitweg gegeven en de leden van het Amerikaanse Congres die al twijfelen worden op tweede gedachten gebracht.

President Obama spreekt vanavond op prime time TV de Amerikaanse bevolking toe maar reageerde gisteren dat het Russische voorstel een mogelijkheid biedt om tot een politieke oplossing te komen. Maar dat wordt dan als een overwinning van Syrië en Iran ervaren. Een volledige afgang van president Obama wat zijn macht en aanzien nationaal en ook internationaal  sterk zal aantasten.  Het Syrische regime komt dan weg met de chemische aanval op haar eigen bevolking waarbij zeer veel doden zijn gevallen waaronder veel kinderen. 

De Nasdaq eindigde gisteren op een stand van 3706 punten, een 13 jarig hoogtepunt. In de afgelopen weken zijn veel beleggers short gegaan in anticipatie op de verwachte neerwaartse correctie.  Nu de daling niet doorzet, wordt de huidige herstelbeweging steeds sterker doordat veel van de ingenomen shortposities weer worden gesloten. Short covering. 

Toch denk ik dat een neerwaartse correctie van de S&P500 van slechts 4,8 procent, van 1709 naar 1627 veels te weinig is om van een gezonde neerwaartse correctie te spreken. In de komende weken liggen nog wel wat hobbels op de weg zoals een mogelijk begin van Tapering, een verdere stijging tot over de 3,00 procent van de Amerikaanse 10jarige benchmark staatsobligatierente, de verkiezing van de door President gewilde nieuwe Fed voorzitter Larry Summers waarvan bekend is dat hij QE versneld wil afbouwen en natuurlijk de Duitse verkiezingen.

Uit een gisteren gepubliceerde Duitse verkiezingspoll blijkt dat de huidige regeringscoalitie partij FDP onder leiding van lijsttrekker Rainer Brüderle niet de kiesdrempel haalt van 5 procent en zodoende geen deel kan uitmaken van een nieuwe regering onder leiding van Kanselier Merkel. De drie linkse politieke partijen kunnen dan een nieuwe regeringscoalitie vormen en Kanselier Merkel van haar machtige troon stoten na de verkiezingen van aanstaande 22 september. Ik denk niet dat de markt dit leuk zal vinden.

Sinds eind augustus is in Amerika al voor $  160 miljard aan fusies en overnames aangekondigd, veruit het hoogste bedrag sinds juli 2007. Het is wel apart om op All time hoogtepunten en rond koers/winstverhoudingen van een P/E van 16 keer de winst fusies en overnames te doen. Vaak is het zo dat er teveel wordt betaald en de over 1 tot 2 jaar al fors moet worden afgeschreven.  Slimmer is om het bedrag van overname niet nu te willen uitgeven maar op de bank te zetten om dan op een flinke correctie wel tot overname over te gaan tegen een veellager overname bedrag.  Koop nooit op de high van de markt of op een zeer hoge P/E koers/winst . Daar krijg je altijd spijt van.

Het sentiment op de beurzen krijgt een push door de afnemende zorgen over een korte termijn escalatie van de Syrië crisis.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.