Nieuws/Financieel
1061467
Financieel

‘Hogere opening AEX’

De Amsterdamse aandelenbeurs opent dinsdag waarschijnlijk hoger. De andere Europese aandelenmarkten zullen ook met winsten beginnen. Een mogelijke diplomatieke oplossing voor de situatie rond Syrië zorgt voor meer risicobereidheid onder beleggers.

,,De AEX begint rond 1 punt hoger. De zorgen omtrent Syrië zijn naar de achtergrond verdwenen. Obama lijkt steeds meer water bij de wijn te doen en af te zien van een Amerikaanse aanval op het land. Er hangen nog genoeg andere zaken boven de markt, zoals de afbouw van het steunbeleid in de VS, een nieuwe Fed-voorzitter en de Duitse verkiezingen, maar de rally op de beurzen lijkt niet kapot te krijgen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

President Barack Obama van de Verenigde Staten noemt het Russische voorstel om chemische wapens in Syrië onder internationaal toezicht te stellen een ,,mogelijke doorbraak''. Het is een ,,positieve ontwikkeling'' die een militaire interventie van de VS in Syrië mogelijk overbodig maakt. Dat zei hij in de nacht van maandag op dinsdag in een interview met CNN.

Verre Oosten

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen dinsdag opnieuw omhoog. De hoop dat een Amerikaanse interventie in Syrië zal uitblijven zorgde voor opluchting onder beleggers. Ook werd de stemming gesteund door sterke macro-economische cijfers uit China. In Tokio sloot de Nikkei 1,5 procent in de plus. De Japanse bouwbedrijven bleven profiteren van de uitverkiezing van Tokio om de Olympische Spelen van 2020 te organiseren.

In China klom de Shanghai Composite 0,2 procent na een sterker dan verwachte toename van de industriële productie in het land. Ook de Chinese detailhandelsverkopen namen vorige maand iets sterker toe dan verwacht. In de afgelopen dagen was er ook al positief nieuws over de Chinese economie.

Dow Jones

Op de effectenbeurzen op Wall Street gingen de koersen maandag over een breed front omhoog. Beleggers verwelkomden gunstige macro-economische cijfers uit Japan en China en overnamenieuws uit eigen land. Zorgen over de aanhoudende spanning rond Syrië werden daardoor naar de achtergrond gedrongen.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent hoger op 15.063,12 punten. De breder samengestelde S&P 500 kreeg er 1 procent bij en sloot op 1671,71 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,3 procent tot 3706,18 punten.

Euro

De Europese aandelenmarkten deden eerder op de dag een stapje terug na de sterke koerswinsten van vorige week. Op het Damrak in Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 0,3 procent lager op 369,78 punten, terwijl de MidKap 0,2 procent zakte tot 553,11 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen daalden respectievelijk 0,2 en 0,3 procent, die in Frankfurt eindigde nagenoeg onveranderd.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,3270 dollar waard, tegen 1,3255 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De afnemende vrees voor een Amerikaanse interventie in Syrië zorgde voor lagere olieprijzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 108,47 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent tot 112,88 dollar.