Nieuws/Financieel
1062333427
Financieel

’Grootste diefstal van cryptoplatforms ooit’

Zuid-Afrikaanse broers kapen voor €3 miljard aan bitcoins

Raees and Ameer Cajee

Raees and Ameer Cajee

Amsterdam - Met de diefstal van 69.000 bitcoins hebben de Zuid-Afrikaanse broers Ameer en Raees Cajee volgens persbureau Bloomberg voor ruim €3 miljard aan vermogen van klanten gekaapt. Het zou de grootste diefstal in cryptoland zijn.

Raees and Ameer Cajee

Raees and Ameer Cajee

De eigenaren van het twee jaar oude cryptohandelsplatform Africrypt, net 18 en 21 jaar oud, zijn volgens betrokkenen al dagen spoorloos.

Beleggers in het bedrijf uit Johannesburg voelden in april op het hoogtepunt van de bitcoinrage met een waarde van $63.000 per stuk nattigheid. Ameer Cajee meldde per email dat hij en zijn broer en het bedrijf in april de dupe waren geworden van een hack door criminelen.

Hij drukte volgens Bloomberg beleggers, die advocaten hadden ingeschakeld, toen op het hart niet naar de autoriteiten te gaan. Dat zou het terugvinden van de munten alleen maar belemmeren.

Zeven dagen voor de verdwijning verloren naaste medewerkers van de Cajee-broers plots toegang tot de datasystemen waar de cryptomunten werden opgeslagen, aldus het door gedupeerden ingeschakeld advocatenkantoor Hanekom uit Kaapstad.

Kort na de verdwijning was de site van Africypt volledig offline, van de destijds €3 miljard aan cryptomunten bleek geen enkel spoor meer te vinden. Beide broers namen sindsdien hun telefoons niet op, aldus lokale media als Independent Online.

Belegging

Direct is er een zoekactie opgetuigd. Alle platforms zijn door het advocatenkantoor Hanekom gewaarschuwd de bitcoins van de broers niet te verhandelen.

„We werden direct al achterdochtig vanwege het bericht waarin ze smeekten om geen juridische stappen te ondernemen”, aldus Hanekom tegenover Bloomberg.

Volgens Bloomberg gebruiken de broers waarschijnlijk zogeheten ’mixers’, software die de herkomst van cryptomunten zoveel mogelijk probeert te verhullen, zodat een justitiële zoekactie maanden in beslag kan nemen.

De 21-jarige Raees gold als wonderkind. Hij meldde investeerders dat hij als 8-jarige al begonnen was met het ’minen’ of delven, van cryptomunten zoals ethereum. Hij zou al vroeg met eigen software zijn unieke handelsalgoritime hebben gebouwd. Raees claimde daarmee later het grootste Zuid-Afrikaanse bedrijf in kunstmatige intelligentie te hebben opgetuigd.

Africrypt beloofde beleggers dankzij dit slimme algoritme een fors rendement te kunnen bieden. Eén belegger zou minimaal een miljoen aan de broers hebben overgemaakt.

Miljoenen weg

De cryptowereld wordt al jaren geteisterd door fraude. De twaalf jaar oude blockchain, het digitale grootboek waarop alle bitcoins als een ketting uniek achter elkaar worden vastgelegd, is tot nu toe niet gehackt. Maar bij talloze handelsplatforms, waar de transacties tussen beleggers plaatsvinden, verdwenen na de eerste hack in 2011 tot nu toe voor honderden miljoenen aan cryptomunten. Meestal dankzij slechte beveiligingssoftware.

In 2018 bijvoorbeeld werd de Japanse beurs Coincheck slachtoffer van een aanval, waar 523 miljoen cryptomunten NEM werden gestolen met een totale waarde van $535 miljoen. Die overtrof de grootste hack van dat moment. En bij het nu failliete Mt.Gox van programmeur Jed McCaleb verdwenen in 2014 voor $450 miljoen aan cryptomunten. Bij Bitfinex haalden hackers in 2016 119.756 bitcoins weg.

In Nederland waarschuwen toezichthouders AFM en DNB consumenten doorlopend dat zij al hun geld kunnen kwijtraken met een belegging in cryptomunten, die in de ogen van DNB veelvuldig worden gebruikt voor criminele activiteiten. Directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau waarschuwde onlangs ook en stelde een totaalverbod van cryptomunten voor.

Heeft het nog zin om bitcoin te kopen? Dat bespreken onze DFT-verslaggevers in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’: