1066590
Financieel

Afvalreus AVR definitief in Chinese handen

Het Nederlandse afvalverwerkingsbedrijf AVR van de Van Gansewinkel Groep is nu definitief in Chinese handen. Met de overdracht van de aandelen aan een consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure (CKI) is het verkoopproces woensdag afgerond, zo maakte Van Gansewinkel bekend.

Eerder deze maand liet de Europese Commissie al weten geen bezwaren te hebben tegen de overname omdat de concurrentie niet in het geding komt. Cheung Kong uit Hongkong betaalde 943,7 miljoen euro aan Van Gansewinkel voor de afvalreus.

AVR wint in grote centrales in Rozenburg, bij Rotterdam, en Duiven energie uit afval. Het bedrijf is in Nederland marktleider op dit gebied. De energiecentrales leveren ook warmte voor de stadsverwarming en stoom aan de industrie in het Rotterdamse havengebied.

Na de verkoop van AVR blijft Van Gansewinkel marktleider in de Benelux op het gebied van inzameling en recycling. Met de opbrengst van deze transactie wordt de financiële positie van de onderneming nadrukkelijk versterkt, zegt de groep.