Nieuws/Financieel
1067274
Financieel

Klein verlies AEX, KPN favoriet

De Amsterdamse beurs hield maandag bij het slot de schade beperkt dankzij hogere koersen op Wall Street. Het ontbreken van impulsen uit Londen en de hernieuwde politieke onrust in Italië zorgden eerder op de dag voor grotere terughoudendheid bij beleggers.  KPN stond flink in de belangstelling dankzij een verbeterd bod op zijn Duitse dochter.

De AEX-index wist het verlies terug te dringen en eindigde 0,3% lager op 373,49 punten. De Midkap-index gleed 0,6% weg naar 547,93 punten.

Elders in Europa was het beeld verdeeld. Parijs daalde 0,1%. Frankfurt won 0,1%. Londen hield vandaag de deuren dicht vanwege Banking Holiday.

Volgens Philip Marey, macro-econoom bij Rabobank, werkte de oplopende 10-jarige rente in Italië in de ochtendhandel negatief door op het sentiment. Het nieuws over een mogelijke uitsluiting van de veroordeelde Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi uit de Senaat,  wakkerde de zorgen over het perifere EU-land weer aan. De centrumrechtse partij van Berlusconi vormt samen met de Democratische Partij een coalitie.

De forse daling van de orders voor duurzame goederen in de VS had weinig impact op de koersen. De orders kwamen in juli 7,3% lager uit, terwijl op een geringere afname was gerekend. Marey: "Het zwakke cijfer geeft aan dat het nog steeds niet uitbundig gaat in Amerika. De groei wordt enerzijds afgeremd door de wereldwijde groeivertraging. Ook is de binnenlandse consumptie niet optimaal vanwege het ongunstige fiscale klimaat." Wall Street trok zich op aan de terugval van de 10-jarige rente op Amerikaans schatkistpapier. De Amerikaanse beurzen stonden bij het slot van Europa op kleine winsten.

De Rabo-econoom verwacht in de komende weken een grillig aandelenklimaat. "Beleggers hikken aan tegen de rentevergadering van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) op 17 en 18 september dat mogelijk meer duidelijkheid zal geven over het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Ook zal de focus liggen op het Amerikaanse arbeidsrapport van begin september die cruciale elementen bevat voor de koers van de Fed." 

Signalen vanuit onder meer Griekenland zelf dat het land binnen twee jaar opnieuw geld nodig heeft, maakten beleggers niet ongerust. Vooral omdat de bedragen die genoemd worden, relatief beperkt van omvang zijn.

KPN koploper

In de AEX kleurden de meeste fondsen rood. TNT Express, dat vrijdag nog op het hoogste niveau sinds januari sloot, belandde op de onderste plek en verloor 2,4% op €6,73. SBM Offshore volgde met een verlies van 1,5% op €15,41. 

ING was ook uit de gratie en daalde 1,3% naar €8,67. Het nieuws dat investeringsmaatschappij MBK Partners zijn levensverzekeringstak in Zuid-Korea voor omgerekend €1,24 miljard koopt, inspireerde beleggers niet. Staalgigant ArcelorMittal moest 1% afstaan op €10,13.

KPN viel wel in de smaak en steeg 3% tot 2,33. Een overname van het Nederlandse telecomconcern is dichterbij gekomen doordat Telefónica het bod op de Duitse dochter E-Plus na onderhandelingen met América Móvil verbeterd heeft. Hierop zegde de Mexicaanse grootaandeelhouder toe de verkoop te ondersteunen.

Fugro hield eveneens de voeten droog. De koers van de bodemonderzoeker liep 0,8% op naar €46,71. RD Shell pluste 0,5% op €24,14.

Imtech dikte ook 0,5% aan op €2,04 in de aanloop naar de halfjaarcijfers die technisch dienstverlener morgen zal presenteren.

In de Midkap-index vervolgde BAM (-1,2%) de weg omlaag in reactie op de winstwaarschuwing die het bouwbedrijf eind vorige week naar buietn bracht.

Aalberts sloot de rij met een 2,7% lagere koers. Verzekeraar Delta Lloyd dook 1,8% in het rood.

Softwarebedrijf Unit4 zakte 0,8%, na een adviesverlaging naar 'houden' door SNS Securities. De zakenbank denkt dat het opwaartse potentieel na de sterke opmars van de afgelopen maanden beperkt is. ING zag wel aanleiding om het advies op 'kopen' te handhaven en het koersdoel op te trekken.

Ondanks een order van Philips leverde het advies- en ingenieursbureau Arcadis 0,8% in.

TomTom zette de krachtige opmars van vorige week op overnamegeruchten voort met een plus van 0,7%.

AMG voegde 1,5% toe aan het slot van vrijdag.