Nieuws/Financieel
1067322
Financieel

Fidelity blijft positief over Indonesische aandelen

De Britse vermogensbeheerder Fidelity blijft positief over de Indonesische aandelenmarkt, ondanks de recente koersdalingen daar. Sterker: ,,Dit is een goede mogelijkheid om aandelen toe te voegen", zegt een portfoliomanager. De zwakkere roepia kan de export van het land een steuntje in de rug geven.

Indonesië is een van de opkomende Aziatische markten die de laatste periode aangepakt wordt op de financiële markten. De aandelen aan de Jakarta Composite Index gingen onderuit en de lokale munt roepia werd minder waard. Geen man overboord, volgens de Britse vermogensbeheerder Fidelity, die spreekt van kortetermijn-zwakte.

Zwakkere roepia goed voor export

,,Een verzwakking van de roepia zal, samen met een economische impuls in China, de vooruitzichten voor de export van Indonesië verbeteren", stelt Dhananjay Phadnis, portfoliomanager van een fonds die zich, namens Fidelity, op de Indonesische markt richt. ,,De recente correctie in de markt zie ik als een goede mogelijkheid om aandelen toe te voegen van aandelen die eerder overgewaardeerd waren", stelt Dhananjay.

Voor de lange termijn blijft de portfoliomanager kansen zien. In recente jaren presteerde de Indonesische aandelenmarkt immers goed, geholpen door ontwikkelingen binnen de bevolking. De middenklasse groeide, evenals de rijkdom daarvan, waarmee ook de binnenlandse consumptie een boost kreeg. Bovendien stegen grondstofprijzen, geholpen door een grote vraag uit China.

Lopende rekening

Indonesië rapporteerde onlangs een zeer groot tekort op de lopende rekening, en dat wordt op de aandelenbeurs gevoeld. Aandelen gaan hard onderuit en koers/winstverhoudingen bevinden zich (met 13) op het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Buitenlands investeringskapitaal werd weggehaald, en geïnvesteerd in volwassen markten als Europa.

Bovendien gaat de recente zwakte van de roepia gepaard met een groter dan verwachte daling van buitenlandse valutareserves. Bovendien ligt protectionisme op de loer, met het oog op de verkiezingen in 2014. Daarnaast werd verkoopdruk op de aandelenmarkt aangejaagd door de vrees dat de centrale bank de verkrapping van het monetaire beleid doorzet om inflatiegevaar in te dammen. Gestegen brandstof- en voedselprijzen boezemen angst in.