Nieuws/Financieel
1067410
Financieel

Nog geen besluit schaliegas

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) beslist pas in oktober of er proefboringen kunnen worden gedaan naar schaliegas.

Kamp wacht op advies van de commissie voor de milieueffectrapportage (mer), die nog moet oordelen over het rapport van ingenieursbureau Witteveen+Bos, zo schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het bureau onderzocht in opdracht van de minister de gevolgen voor veiligheid voor mens, natuur en milieu van het opsporen en winnen van schaliegas en concludeerde dat dit veilig kan. Het mer-advies wordt eind september verwacht.

Om erachter te komen of schaliegas aantrekkelijk kan zijn voor de staatskas en de Nederlandse economie zijn volgens Kamp wel proefboringen nodig. Lokale bestuurders en omwonenden worden betrokken bij dergelijk onderzoek dat duidelijk moet maken of en hoe de proefboring verantwoord en veilig kan worden gedaan, aldus de minister.

Als blijkt dat dit kan, zijn nog meer vergunningen nodig. De gemeente heeft daarbij een rol, bijvoorbeeld bij het afgeven van de benodigde bouwvergunning voor de boorinstallatie. Drie beoogde locaties voor proefboringen zijn bij Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder.