Nieuws/Financieel
1067413
Financieel

Mooie kans bij Microsoft

Afgelopen vrijdag haalden beleggers opgelucht adem toen Microsoft aankondigde, dat CEO Steve Ballmer over een jaar met pensioen gaat. Het aandeel schoot met meer dan 7% omhoog.

En hoewel Ballmer niet als de meest succesvolle ceo wordt beschouwd, moet hij de koersstijging met genoegen hebben aangezien. Want Ballmer bezit meer dan 300 miljoen aandelen in Microsoft. De man werd dus van deze aankondiging alleen al bijna een miljard dollar rijker.

Veel beleggers kijken met gemengde gevoelens terug op het 13-jarige bewind van Ballmer bij Microsoft. Ballmer is er in die periode in geslaagd de winst van het concern op te voeren van $7,9 miljard naar $21,8 miljard. Tevens verdubbelde wereldwijd te PC-verkopen, waarbij Microsoft zich bijna een monopolie verwierf met zijn Windows-platform. Maar waar de koers van Google en Apple de afgelopen jaren niet te stuiten waren, bleef de koers van Microsoft hangen op een teleurstellend niveau.

Microsoft heeft terrein verloren

Waar ging het onder het bewind van Ballmer mis bij Microsoft de afgelopen jaren? In 2004 gebruikten bijna 90% van de PC-bezitters Internet Explorer als browser. Dat nam in de jaren erna iets af, maar begin 2009 was Internet Explorer nog altijd dominant met een 70% aandeel in alle webbrowser-gebruik.

In de afgelopen jaren heeft Microsoft zich echter in de browser markt de kaas van het brood laten eten. De introductie van Vista was het eerste signaal. In eerste instantie reageerden PC-gebruikers enthousiast op de komst van Vista, maar al spoedig schakelden veel gebruikers terug op het meer geaccepteerde XP. Vandaag de dag nog heeft 20,5% van alle PC’s XP als besturingssysteem en maar 5,2% loopt op Vista.

Te laat bij nieuwe ontwikkelingen

Tegelijkertijd echter kwam Apple met zijn iOS voor de iPhone en later ook Google met Chrome en Android en werd Microsoft op achterstand gezet. En alsof dat niet genoeg was, had de onderneming ook bij de zoekmachines het nakijken.

Intussen deed Microsoft onder leiding van Ballmer nog een paar ongelukkige overnames, die de onderneming miljarden hebben gekost. De op één grootste overname was die van aQuantive voor $6 miljard, die Microsoft vorig jaar bijna in zijn geheel heeft moeten afschrijven. Maar de grootste misser zit in de mobiele sector. Deze revolutie heeft Microsoft gewoon gemist. Microsoft heeft nu weliswaar de Windows Phone, maar die kwam als mosterd na de maaltijd. De twee aartsrivalen, Google en Apple, liggen met Android en iOS inmiddels straatlengtes voor.    

Business-to-business

Microsoft heeft dus in de consumentensector de laatste jaren veel terrein verloren en beleggers lijken te denken, dat de onderneming alleen met consumenten zaken doet. Maar dat is niet zo. Microsoft verkoopt veel software aan ondernemingen. De divisie Servers & Tools bijvoorbeeld richt zich helemaal op ondernemingen en heeft tenminste vijf activiteiten met meer dan $1 miljard omzet. En twee daarvan groeien met dubbele cijfers.

Pak slaag terecht?

Toen Microsoft onlangs de resultaten over het vierde kwartaal bekend maakte, kreeg het aandeel er flink van langs. De koers van het aandeel ging met 12% onderuit. Met name de verkoop van de Windows software stelde teleur.  Bovendien pakte Microsoft een verlies van $900 miljoen op zijn Surface-tablets.

Maar als de beurs een slechte bui heeft dan worden aandelen tegen bijna elke prijs verkocht. Beurzen zijn dus niet altijd rationeel. En soms kun je dus profiteren van extreem optimisme dan wel pessimisme. Wat Microsoft betreft geloof ik, dat de beurs het bij het verkeerde eind heeft. De meeste beleggers denken, dat Microsoft alleen Windows verkoopt.

Maar Windows is niet het belangrijkste bij Microsoft. Windows is al drie jaar niet meer de nummer 1-winstgenerator. Zelfs al zou Windows bij Microsoft niet meer meetellen, dan nog is het aandeel een koopje met meer dan $20 miljard operationele winst. Zelfs als we de twee grootste divisies alleen nemen, dan is het aandeel nog altijd maar tegen 8,5 keer de operationele winst gewaardeerd.

Microsoft heeft groeidividend

Nu Ballmer vertrekt breekt er voor Microsoft een nieuw tijdperk aan. Zijn opvolger zal de handen vol hebben met name in de consumentenmarkt. Maar zoals ik al zei, Microsoft is een winstgenerator en als dividendbelegger ben ik nog altijd enthousiast over Microsoft.

De onderneming is in 2003 gestart met het uitkeren van een dividend van 8 cent per kwartaal en heeft dat inmiddels bijna verdrievoudigd naar 23 cent per kwartaal. En met een payout ratio van 36% is er nog altijd meer dan genoeg ruimte om dat dividend de komende jaren te blijven verhogen. Bovendien legt het dividendrendement van 2,9% een redelijke bodem onder de koers. Als we ervan uitgaan, dat de ondernemingen de komende 10 jaar in hetzelfde tempo zijn dividend blijft verhogen en het dividendrendement zou hetzelfde blijven, dan moet een koers van $90 tot de mogelijkheden behoren.

Eric Poelmann, www.dividendradar.nl

De auteur heeft een positie in Microsoft.  

Eric Poelmann (1947) is redacteur van dividendradar.nl een website voor de dividend liefhebber. Nu de rente zo laag staat realiseert hij zich als geen ander, dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers, die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividend inkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als wat meer speculatieve beleggingen in dividend aandelen aan de orde.