Nieuws/Financieel
1067421
Financieel

Goud opnieuw terug?

In april dit jaar heeft de goudprijs na lange tijd in een brede ‘zijwaartse’ bandbreedte tussen de $1.500 en $1.800 te hebben gezeten, de onderkant gebroken. In de maanden daarna, tot en met juni, testte de goudprijs in het langetermijnbeeld nog enkele keren de sinds 2005 stijgende bodemlijn.

Maar deze werd uiteindelijk in juni toch neerwaarts doorbroken. Dit zorgde direct voor een volgend verkoopsignaal. Tot op heden is een bodem geplaatst bij $1.180, wat bijna een test van een volgende belangrijke horizontale steun betekende.

In de afgelopen weken ontstonden de eerste verbeteringen. De goudprijs brak enkele steil dalende kortere toppenlijnen en heeft een patroon van hogere bodems ontwikkeld. De bijbehorende bodemlijn loopt momenteel bij $1.328 en geldt als belangrijke steun.

Deze lijn lijkt namelijk deel uit te maken van een zogenoemde stijgende wig. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen en is over het algemeen een potentieel neerwaarts patroon. Een neerwaartse doorbraak door deze bodemlijn zorgt dan ook voor een verslechtering waarna een terugval naar de bodem van $1.180 realistisch wordt.

Een ander belangrijk element dat bijna samenvalt met de bovenkant van de wig, is de voormalige stijgende langetermijnbodemlijn. Dit zorgt voor een stevige weerstandszone in het gebied $1.405 – 1.415. Zolang deze weerstandzone niet opwaarts wordt gebroken, blijft de kans op topvorming reëel.

In dat geval zou daarna de onderkant van de snel oplopende wig kunnen worden gebroken. Afgezien van deze weerstandszone ligt er ook nog de weerstand van de laatste dalende toppenlijn (dalend vanaf de $1.800) bij $1.480. De zone $1.480 – 1.500 zou de eerste richtzone worden als de goudprijs door de zware weerstandszone (tot $1.415) weet te breken. Dit zou ook de eerste duidelijke verbetering in het middellangetermijnbeeld betekenen. Toch acht ik de kans groot dat deze weerstandszone niet direct zal worden gebroken. Een aanzienlijk diepere daling blijft dan ook kansrijk.

Bas Heijink (1974) is veertien jaar werkzaam bij de ING. De meeste tijd hiervan als Senior Trader binnen de Centrale Tradingdesk. Sinds de start van het ING Investment Office in 2008, is hij hier werkzaam als Senior Technisch Analist en verantwoordelijk voor de visie op basis van technische analyse.

Disclaimer