Nieuws/Financieel
1067492
Financieel

Griekenland bevestigt geldnood in 2014

De eurozone effectenbeurzen zullen het vandaag zonder input moeten doen vanuit Engeland doordat alle beurzen in Londen gesloten zullen blijven in verband met een Bank Holiday. Het volume vanuit Londen zal dan ook wegvallen op de eurozone beurzen waardoor de handel zich zal beperken. Het is deze week de laatste zomerwindstilte handelsweek op de beurzen.

Na volgende week maandag Labour Day in Amerika is iedereen weer terug van vakantie en kan de handel op de effectenbeurzen weer in vol volume doorzetten.  In de eerste helft van vorige week kreeg de ingezette neerwaartse correctie meer tractie. De S&P500 daalde tot ongeveer 4 procent onder zijn All Time High recordstand van 1709 punten.

In de tweede helft van vorige week zette een eerste herstelbeweging in op de neerwaartse correctie. Ik ben de mening dat deze herstelbeweging kortstondig van duur zal zijn en dat vandaag of morgen  een lagere top zal worden neergezet voor de S&P500 waarna de drie weken terug gestarte neerwaartse correctieperiode zal worden vervolgd.

September zal naar mijn mening een negatieve koersmaand worden voor de S&P500, en dus dan ook voor alle volgende aandelenindices, waarbij het koersdoel voor de meest belangrijke aandelenindex ter wereld wordt gesteld rond de 1530 tot 1540 punten. Een daling en normale neerwaartse correctieperiode van rond 10 procent vanaf de neergezette All Time High recordstand van 1709 punten van de S&P500.

September is in historisch perspectief altijd één van de meest negatieve handelsmaanden voor de aandelenmarkten. Er staat zeer veel te gebeuren in september. De benoeming van de nieuwe Fed voorzitter, het verwachte begin van het terugschalen van het QE programma, de Duitse verkiezingen en mogelijk een aanval van Amerika op Syrië.

Want als wordt bewezen dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de afschuwelijke gifgasaanval van vorige week, kan president Obama niets anders doen dan terugslaan. Obama heeft zelf gesteld dat als gifgas wordt gebruikt, er een lijn wordt overschreden. Om internationaal geen flater te slaan moet hij een daad bij zijn woord voegen. Anders wordt de macht van Amerika en Obama ingeboet. Maar niemand zit te wachten op een ongekende escalatie in Syrië.

Vanuit Griekenland komt het bericht van het ministerie van financiën dat er inderdaad zeer waarschijnlijk begin 2014 al sprake zal moeten zijn van een derde bail out wil het land niet failliet gaan. De volgende nieuwe bail out aan Athene wordt nu gebracht als een marginale minimale aanvulling op de waarschijnlijke begrotingstekorten en zal waarschijnlijk geen al te grote omvang hebben.

In mijn herinnering begonnen op exact dezelfde manier de eerste openbaringen over een mogelijke tweede bail  out voor Griekenland in 2011. Toentertijd was er ook sprake dat er waarschijnlijk ietsje meer geld nodig was na de eerste officiële bail out van euro 130 miljard. Zoals bekend werd dit ietsje meer, een bedrag van euro 110 miljard. De huidige inzichten stellen dat medio 2014 al het geld van euro 240 miljard is verbruikt en er nog steeds sprake is van een groot begrotingstekort en een zeer grote en oplopende staatsschuld.

De Griekse schuldenberg saga trekt steeds meer donkere wolken samen boven de verkiezingsstrijd in Duitsland. Kanselier Merkel wordt steeds meer uitgedaagd om keiharde statements af te geven over hoe zij en de huidige regering denken over Griekenland. Vergaande uitspraken worden gedaan die Kanselier Merkel, bij herverkiezing, in de toekomst nog eens aardig op zouden kunnen gaan breken.

Gisteren stelde de regering in Berlijn dat er van kwijtschelding van Griekse schulden absoluut pertinent geen sprake zal zijn, nu niet en in de toekomst niet, maar dat van een kleine overbrugging bail out medio 2014 mogelijk wel sprake zal zijn. Oftewel de Duitse kiezers moeten er rekening mee houden dat medio 2014 nieuw vers geld naar Athene zal worden overgemaakt. 

De Duitse eurocommissaris Guenther Oettinger stelde gisteren dat de nieuwe derde bail out wordt verwacht een omvang te hebben van “small two digit billions “, kleine tweecijfers miljarden.  De eurozone politici en beleidsmakers zijn nu alweer geld aan het regelen voor Griekenland waarmee de druk voor Athene om zich te houden aan alle afspraken en overeenkomsten uit bail out 1 en 2 vanuit Berlijn maar ook door de eurogroep voorzitter wordt verminderd.

De junk wordt nieuwe drugs in het vooruitzicht gesteld en kan weer rustig achterover leunen. En wij in Nederland maar weer verder bezuinigen om onder andere het geld volgend jaar weer aan de Grieken te geven.  Het is een absolute utopie om te denken dat nog niet eens 11 miljoen Grieken, met een arbeidsbevolking van ruim 4 miljoen Grieken waarvan nog eens 27 procent werkloos is, een schuldenlast van honderden miljarden kan terugbetalen inclusief rente. 

Treedt Kanselier Merkel af als er volgend jaar tot nieuwe kwijtschelding van Griekse schulden wordt besloten?