Nieuws/Financieel
1067495
Financieel

Merkel: domino-effect bij Griekse schuldhulp

Schuldverlichting voor Griekenland kan voor grote onzekerheid zorgen onder investeerders, waardoor de crisis in de eurozone weer volledig kan oplaaien. Dat stelt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een zondag gepubliceerd interview met het Duitse tijdschrift Focus.

,,Ik waarschuw uitdrukkelijk tegen schuldverlichting'', aldus de bondskanselier, die zich opmaakt voor de Duitse verkiezingen van volgende maand. ,,Er kan een domino-effect ontstaan dat de investeringsbereidheid van particuliere investeerders weer volledig kan laten verdwijnen.''

Merkel geeft in het interview nogmaals aan dat de eurolanden pas volgend jaar zullen bekijken hoeveel hulp Griekenland nog nodig heeft. Tot die tijd heeft Griekenland ,,veel te doen'' en moeten hervormingen ,,consequent'' worden doorgevoerd, vindt de bondskanselier.

Onmogelijk

De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras zei zondag tegen de Duitse krant Handelsblatt dat Griekenland geen schuldverlichting nodig heeft. Volgens hem kunnen de problemen met de Griekse staatsschuld ook worden verholpen door rentes op de bestaande hulpleningen te verlagen en door Griekenland meer tijd te geven die leningen terug te betalen.

De minister gaf in het interview nogmaals aan dat Griekenland in de periode 2014-2015 naar verwachting nog circa 10 miljard euro tekortkomt, maar dat er geen volledig nieuw Europees hulppakket nodig is om dat gat te dichten. Griekenland wil volgens Stournaras in de tweede helft van volgend jaar weer proberen om geld te lenen op de financiële markten. Nu is dat nog onmogelijk vanwege de hoge rente die de Griekse overheid dan zou moeten betalen.