Nieuws/Financieel
1067496
Financieel

Wouter Bos twijfelt over beursgang ABN Amro

Wouter Bos, de man die als minister van Financiën in oktober 2008 ABN Amro nationaliseerde, zet vraagtekens bij het besluit van het kabinet de staatsbank naar de beurs te brengen. Hij vindt dat een beursgang van ABN Amro geen automatisme zou moeten zijn.

Hij zei dit gisteravond bij het televisieprogramma Zomergasten. Afgelopen vrijdag besloot het kabinet tot een beursgang van ABN Amro, al wordt er nog zeker een jaar de tijd voor genomen. Minister Dijsselbloem van Financiën, net als Bos een PvdA’er, noemde het naar de beurs brengen van de bank „de enige reële optie”.

Bos steunt het kabinetsbesluit om de staatsbank niet overhaast naar de beurs te brengen.

Interessant

Maar hij suggereert om nog af te zien van een definitieve keuze over welk model het beste werkt. ABN Amro en SNS zijn staatsbanken, ING is beursgenoteerd en door de Staat gesteund, Rabobank kon zonder steun en is een coöperatieve bank. „Het zou interessant zijn om die vormen een tijdje naast elkaar te laten bestaan. Om te kijken of je verschillen kunt zien. Of het wat uitmaakt of een bank op de beurs genoteerd is of niet”, aldus Bos.

Deze situatie een tijdje laten voortbestaan kan helpen ’om wat te leren’, aldus de PvdA’er die sinds een week baas is van het VU Medische Centrum. Hij adviseert „niet te snel te vervallen in het automatisme: ’We moeten er vanaf, dus het moet weer naar de beurs’.”

De PvdA wilde aanvankelijk een belang in ABN Amro houden om de maatschappelijke taak van de bank te waarborgen.