Nieuws/Financieel
1067527
Financieel

‘Licht hogere opening AEX’

De Amsterdamse aandelenbeurs opent maandag naar verwachting licht hoger. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met kleine winsten aan de laatste week van augustus beginnen. De handel zal relatief rustig verlopen aangezien de beurs in Londen gesloten is vanwege een Bank Holiday. De laatste kwartaalresultaten van grote bedrijven en een reeks economische cijfers zullen mogelijk deze week de beurshandel bepalen.

,,De AEX begint ongeveer 1 punt hoger. We blijven maar stijgen. In Azië worden ook overwegend winsten geboekt. Slecht nieuws lijkt weer goed nieuws te zijn want dan schieten de centrale bank weer te hulp. Zo zorgen de teleurstellende Amerikaanse huizenverkopen er mogelijk voor dat de Fed niet in september al zal beginnen met de afbouw van het steunbeleid”, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Telecombedrijf KPN liet voor opening van de beurs weten de voorwaarden voor de verkoop van zijn Duitse onderdeel E-Plus aan het Spaanse Telefónica te hebben verbeterd. Als gevolg daarvan steunt het Mexicaanse América Móvil (AMX) de transactie tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 2 oktober. Daarmee lijkt een belangrijke horde genomen in het overnameproces rond KPN door AMX.

Wall Street

In het Verre Oosten gingen de beurzen maandag overwegend omhoog in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De bezorgdheid over de mogelijk afbouw van het stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten nam af door de tegenvallende Amerikaanse huizenverkopen, die afgelopen vrijdag bekend werden gemaakt.

In Tokio kende de Nikkei een schommelende handelssessie. De Japanse hoofdindex eindigde uiteindelijk 0,2 procent in de min. De vrees voor een mogelijke verhoging van de consumptiebelasting in Japan hield beleggers langs de zijlijn.

Microsoft

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten vrijdag met winst. Microsoft trok de aandacht met het door beleggers zeer enthousiast ontvangen bericht dat topman Steve Ballmer binnen een jaar met pensioen gaat. De softwareproducent was een van de grote winnaars van technologiebeurs Nasdaq, waarop de handel na de technische mankementen van donderdag weer normaal verliep.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,3 procent hoger op 15.010,36 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1663,47 punten. De Nasdaq sloot 0,5 procent in de plus op 3657,79 punten.

TomTom

De Europese beurzen gingen ook met winst het weekeinde in. In Amsterdam vielen TomTom en BAM opnieuw op vanwege grote koersuitslagen. In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,7 procent hoger op 374,67 punten. De Midkap won 0,3 procent tot 551,38 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,3 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 0,7 procent bij.

De euro was maandag voor opening van de aandelenmarkten 1,3379 dollar waard, tegen 1,3395 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 106,86 dollar per vat door de bezorgdheid over een mogelijke Amerikaanse militaire actie tegen Syrië. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 111,19 dollar.