Nieuws/Financieel
1067756
Financieel

Beleggers blij met pensioen Ballmer

De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag met winst gesloten. Microsoft trok de aandacht met het door beleggers zeer enthousiast ontvangen bericht dat topman Steve Ballmer binnen een jaar met pensioen gaat. De softwareproducent was een van de grote winnaars van technologiebeurs Nasdaq, waarop de handel na de technische mankementen van donderdag weer normaal verliep.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 0,3 procent hoger op 15.010,36 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1663,47 punten. De Nasdaq, die donderdag urenlang platlag door een technische storing, sloot 0,5 procent in de plus op 3657,79 punten.

Microsoft won 7,4 procent en voerde daarmee ook de Dow Jones aan. Ballmer, die het stokje bij Microsoft in 2000 overnam van oprichter Bill Gates, had afgelopen jaren grote moeite zijn bedrijf aan te passen aan de snel veranderende omstandigheden op de computermarkt, waar mobiele apparaten nu een veel grotere rol spelen dan de personal computers die Microsoft zoveel succes brachten. Beleggers hopen op betere resultaten onder een nieuwe leider.

Pandora

Aandelen van huizenbouwers zoals Pultre (min 1,6 procent) en Toll Brothers (min 3,9 procent) stonden onder druk, door het bericht dat de verkoop van nieuwe huizen in de VS in juli in het sterkste tempo van de afgelopen 3 jaar is gedaald. De verkopen, die afgelopen jaar sterk zijn gestegen, staan onder druk door de oplopende rente in de VS. Door het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank zijn stimuleringsbeleid gaat afbouwen, is bijvoorbeeld de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties stevig opgelopen.

Internetradiobedrijf Pandora verloor bijna 13 procent. Het bedrijf gaf aan dat de winst dit kwartaal lager uitkomt dan analisten hadden verwacht, omdat er wordt geïnvesteerd in de verkooporganisatie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,2 procent tot 106,32 dollar. De euro werd vrijdagavond voor 1,3380 dollar verhandeld, tegen 1,3395 dollar bij het slot van de Europes beurshandel eerder op de dag.