Nieuws/Financieel
1067758
Financieel

Lagarde: normaliseer beleid in overleg

Centrale banken moeten beter samenwerken bij het terugdraaien van hun ongekende stimuleringsmaatregelen van de afgelopen jaren. Dat stelde IMF-presidente Christine Lagarde vrijdag op de conferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.

Lagarde wees op de onrust die de afgelopen weken vooral op opkomende markten is ontstaan door het vooruitzicht dat de Amerikaanse Federal Reserve binnenkort zijn stimuleringsbeleid gaat terugdraaien. De grote hoeveelheid geld die de Fed de afgelopen jaren in de economie heeft gepompt vond gemakkelijk zijn weg naar opkomende economieën waar hoge rendementen konden worden gehaald. Die stroom draait nu om, waardoor valuta en aandelen hard onderuit zijn gegaan.

,,We hebben meer verdedigingslinies nodig'', stelde Lagarde. Volgens haar kunnen interventies op de markten noodzakelijk zijn om de acute druk op valuta te verlichten.

Afstemming

Het onconventionele monetaire beleid van de Verenigde Staten en de eurolanden heeft de afgelopen jaren goed gewerkt, stelde Lagarde. Centrale banken wisten met hun buitengewone maatregelen de ineenstorting van de internationale financiële sector en later van de eurozone te voorkomen, somde ze op.

Volgens Lagarde is het zeker in Europa en in Japan nog lang geen tijd om de maatregelen terug te draaien. Op het moment dat een normalisering wel wordt overwogen, zoals nu in de Verenigde Staten, is er meer afstemming nodig om die soepel te laten verlopen. ,,De coördinatie van beleid is niet zo goed als moet. Als we er niet in slagen op internationaal niveau op te treden brengen we het herstel in gevaar.''