Nieuws/Financieel
1067789
Financieel

Mooie beursdag voor AEX-index

De Amsterdamse beurs is vandaag gesloten met een mooie winst, waarmee het verlies van eerder in de week bijna geheel was goedgemaakt. De ondertoon was positief, mede vanwege de recente tekenen van herstel in de Europese economie. In de AEX was onder meer ING in trek.

De AEX sloot 0,7% in de plus op 374,7 punten, slechts nipt onder de stand waarmee een week eerder werd afgesloten. De Midkap steeg 0,3% naar 551,4 punten.

Elders in Europa was de stemming ook positief, met winsten van 0,2% tot 0,7% voor Brussel, Frankfurt, Parijs en Londen. Rond sluitingstijd in Europa stonden de Amerikaanse toonaangevende indices op plusjes tot 0,2%.

Macrocijfers

,,Beleggers waren aan het begin van de week, na de recente opmars, wat voorzichtig, afwachtend op de Fed-notulen", zegt Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot. ,,Nadat er eigenlijk nog steeds niet echt duidelijkheid is gekomen over het moment waarop de monetaire stimulering wordt verminderd, gingen beleggers over tot de orde van de dag."

En die orde van de dag biedt perspectief voor de beurs, volgens Aben. ,,Kijk bijvoorbeeld naar de positieve signalen over economieën van de VS en Europa. Bovendien werd er de laatste periode geld teruggehaald uit de opkomende markten, en dat biedt perspectief voor Europese beurzen. Aandelen in Europa zijn, waarderingstechnisch, goedkoper dan die in de VS."

Vandaag kwam er onder meer een macrocijfer over de Britse economie, die in het tweede kwartaal harder groeide dan eerder verwacht. In de eurozone bleek het consumentenvertrouwen deze maand te zijn verbeterd.

Hoewel Aben positief gestemd is over het beursklimaat en geen verdere harde rentestijging verwacht, ziet hij ook risico's. „In de recente koerswinsten in Europa zitten verwachtingen verwerkt, die grotendeels nog moeten worden waargemaakt via harde data. Het eventueel uitblijven daarvan is een risico. Vervolgens moet een herstel van de economie terug te zien zijn in bedrijfswinsten.”

AEX

Op de dag dat ABN Amro bekendmaakte in de eerste helft van 2013 minder winst te hebben gemaakt, steeg de koers van concurrent ING met 2,4% op €8,78. De koers van ING werd gesteund door een verhoogd advies door Morgan Stanley.

Staalreus ArcelorMittal was ook in trek, met een plus van 1,6% op €10,24.

Bodemonderzoeker Fugro maakte een grote opdracht in het Midden-Oosten bekend. Tot vreugde van beleggers, die het aandeel met 1% zagen klimmen naar €46,35.

Ahold profiteerde nog van de cijfers die de supermarktreus gisteren openbaarde klom met 1,2% op €13,01. Bovendien gaf JPMorgan een adviesverhoging.

Aan de andere kant verloor verzekeraar Aegon 1,3% op €5,58. Volgens handelaar Serge Enneman (ABN Amro) kwam de verkoopdruk rond het aandeel vanuit derivatenhandel.

DE Master Blenders zag de omzet in het gebroken boekjaar 2013 dalen, maar de winst fors stijgen. De koers van de koffie- en theefabrikant, die van de beurs verdwijnt, daalde 0,1% naar €12,37.

Vopak omhoog, BAM onderuit

In de Midkap-index maakte Vopak bekend dat het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar iets is gestegen. De beurskoers van het tankopslagbedrijf deed dat ook, met 1,5%.

TomTom steeg liefst 6,4% op €4,89. Eerder deze week, toen geruchten over een mogelijke beursexit de kop opstaken, knalde het aandeel ook al omhoog. Industrieel toevelerancier Aalberts klom 4,5% op €19,76.

Bouwbedrijf Heijmans steeg 1,4% op €7,86, gesteund door een adviesverhoging van de Rabobank. Ook zit een dochterbedrijf van Heijmans in een consortium dat woningen gaat bouwen in Eemnes.

Branchegenoot BAM kreeg juist een adviesverlaging van Rabo en leverde 7,8% in op €3,41. Ook KBC verlaagde zijn advies over het bouwbedrijf.

Smallcapfonds Xeikon sloot onveranderd op €5,56, ondanks dat het bedrijf een forse winststijging in de eerste zes maanden van dit jaar kon rapporteren. Xeikon wilde echter geen concrete voorspelling voor de rest van het jaar geven. Ordina kreeg een opdracht van het Martini Ziekenhuis in Groningen ter waarde van €1,7 miljoen. De automatiseerder noteerde onveranderd.

Weten hoe uw aandelen het doen? Volg het de hele dag op de koersenpagina van DFT.