Financieel/Geld
1067798061
Geld

Uitgaven in hotels verdubbeld, minder geld voor boodschappen

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Amsterdam - Nederlanders zijn na de lockdowns bezig met een inhaalslag in de horeca. We geven 104% meer uit in hotels en 79% meer in restaurants ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit de Mastercard SpendingPulse. Maar ook ten opzichte van het pre-coronatijdperk geven we meer geld uit aan hotelovernachtingen (plus 29% ten opzichte van 2019) en etentjes buiten de deur (plus 2% ten opzichte van 2019).

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Terwijl veel andere Europeanen ook meer aan hun boodschappen uitgeven, bezuinigen Nederlanders hier juist flink op. We spenderen maar liefst 16% minder aan boodschappen dan vorig jaar. Ook bezuinigen Nederlanders op spullen en geven ze minder uit aan elektronica (-23%) en meubilair (-27%).

Vooral in online winkels spenderen Nederlanders minder, waar uitgaven met 12% af zijn genomen. De ongekende groei die het online shoppen tijdens de pandemie maakte lijkt daarmee te stagneren, al ligt het online uitgavenniveau nog steeds hoog ten opzichte van vóór de pandemie in 2019 (+22%). In fysieke winkels gaven Nederlanders 5% minder uit dan vorig jaar en dat is 2% hoger ten opzichte van 2019.

De uitgaven aan ervaringen namen echter flink toe. Naast de grote groei in de horeca, besteden Nederlanders ook weer extra aandacht aan hun uiterlijk, zo blijkt uit een toename van 7% aan kledingbestedingen ten opzichte van vorig jaar.