Nieuws/Financieel
1067799
Financieel

Bonus te koop

Zoals iedereen intussen al weet, staat onze bank, ofwel staatsbank ABN Amro, te koop. De overheid heeft namelijk wat geld nodig en een verkoop zou een welkom geschenk zijn. Vandaag om 15:00 uur (dus na mijn schrijven maar voor publicatie) zal Dijsselbloem het plan voor ABN uit de doeken doen. Velen zullen zich afvragen wie er nu een (Nederlandse) bank wil in deze omstandigheden, maar ik zeg DOEN! Of was het nu BOEM?

Top deal

Een bank is eigenlijk gewoon een super leveraged (hefboom) hedge fund; met een beetje eigen geld en een heleboel geleend geld investeringen doen. Als het goed gaat dan kan de koper zichzelf mega uit laten betalen, maar als het fout gaat dan wordt ABN gewoon weer genationaliseerd, want het blijft een systeembank (dus gegarandeerde redding bij nood). Een hedge fund gaat gewoon failliet als ze het fout doen, maar koop ABN en je zit gebakken.

Chinese winsten

Het is dus zaak voor de koper om het lang genoeg uit te houden om er wat aan over te houden. Nu hebben banken Chinese walls, wat betekent dat gevoelige (insider) informatie niet terecht mag komen bij andere afdelingen. Maar de koper hoeft zich toch niet aan dit soort regeltjes te houden (althans controle hierop is moeilijk). De koper weet dan welke bedrijven met emissie (moeten) komen, welke fusies ar zitten te komen, en zo verder. De koper kan met deze insider informatie, via en om de bank heen, lekker veel winst mee maken. Super illegaal, maar hij komt er toch wel mee weg. Vergeet niet, hij helpt tenslotte de Nederlandse staat.

ECB helpt mee

De ECB helpt ook nog een handje door goedkoop liquiditeit te verschaffen. Moet je wel wat onderpand voor geven, maar tegenwoordig zijn zelfs Flippo’s geschikt als onderpand. Die extra liquiditeit gaat de koper natuurlijk alleen gebruiken voor een mooie carry trade: je leent tegen 1% en koopt bijvoorbeeld Spaanse staatsobligaties die zo 5% opleveren. Top positie zolang de Spaanse staat niet failliet gaat. Dit laatste is natuurlijk een kwestie van tijd, maar intussen kan de koper de behaalde winsten allemaal aan zichzelf uitkeren. Van London whale naar Dutch cow.   

Cooking the books

Verder valt er leuk te spelen met de boekhouding. Nu heeft dat voor een koper (100% belang) niet zoveel zin, maar wel als hij het later doorverkoopt. Eerst aantal jaren overal winst uit persen en aan jezelf uitkeren en dan cijfers een extra boost geven door middel van boekhoudkundige trucjes (zijn nog legaal ook). Dit noemen ze “dressing up the bride”. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het kapitaliseren van IT kosten. ING nam vroeger (weet niet of ze inmiddels ook naar de dark side zijn gegaan) IT kosten direct in de P&L, terwijl ABN deze kosten dus uitspreidde over een aantal jaren (kapitaliseerde). De netto winst die gerapporteerd wordt is dan hoger bij ABN dan als zij dit niet zouden doen. Dan waren er ook nog papieren obligatie winsten en verder kan je met pensioenboekhouding ook het een en ander, zoals overgaan op cash accounting (je kijkt alleen naar huidige kasstromen in plaats van ook rekening te houden met toekomstige verplichtingen). Toen ik nog als stockbroker opereerde, berekende mijn financieel analist dat ABN met dit soort foefjes een 20% hoger netto winst rapporteerde vergeleken met de meer gangbare boekhoudmethoden. Het punt is, de koper heeft veel boekhoudkundige ruimte om mee te spelen als hij klaar is met uitpersen en voor een doorverkoop gaat.  Deze zal dan waarschijnlijk in de vorm van een beursgang zijn, want die particuliere beleggers laten zich het makkelijkst een loer draaien.

Leen jezelf rijk

Nog grappiger zou het zijn als de koper een soort LBO (leveraged buyout) doet; ofwel met veel geleend geld de toko kopen. Dan moet hij eerst een lening aanvragen bij ABN en vervolgens met die zelfde lening ABN kopen. Dat zou lache zijn. ABN helemaal volladen met schuld, door de hefboom (en wat geluk en voorkennis) flinke winsten maken en laten uitkeren totdat het spel uit is. Dan schiet de Nederlandse overheid wel weer te hulp. Gokken zonder downside! Top voor de koper, maar niet voor u en mij. But who cares.

Bom aan een boemerang

Dijsselbloem heeft nu geld nodig om een mooie beurt te maken in Brussel. Is ook wat waard, blijkbaar. Maar even serieus, wat is er nu echt gedaan om een herhaling te voorkomen? Praktisch niets. Banken (en dus ook ABN) hebben nog steeds veel te weinig kapitaal, gebruiken nog steeds stupide risicomanagement methodes (Var), belachelijke risicowegingen, hebben oplopende slechte leningen, zijn erg afhankelijk van de ECB hulplijnen, zijn niet gesplitst (Glass Steagall) en zo verder (zie ook deze column: Waarom banken omvallen. De verkoop van ABN is niet meer dan het doorgeven van een tijdbom, die helaas zit vastgeplakt aan een boemerang.