Nieuws/Financieel
1067821
Financieel

Kabinet wil ABN op termijn naar beurs brengen

Staatsbank ABN Amro gaat op termijn in zijn geheel terug naar de beurs. Het kabinet heeft daar vrijdag een principebesluit over genomen. De volledige beursgang is wel aan voorwaarden verbonden en voor het zover is, gaat er al snel anderhalf jaar overheen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is na uitvoerig onderzoek tot de conclusie gekomen dat een beursgang op termijn de beste optie is, die de voorkeur heeft boven bijvoorbeeld onderhandse verkoop. Kopers hebben zich overigens ook nog niet gemeld. Ook wil Dijsselbloem geen 'gouden' aandeel in handen van de Staat houden om de concurrentie in de bankensector niet te verstoren.

Wel wil hij een constructie waarbij een stichting met een aandeel in de geprivatiseerde bank de mogelijkheid krijgt om een vijandige overname tegen te houden als die het voortbestaan van de bank zou bedreigen. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat ABN nogmaals wordt gekocht en opgesplitst, zoals in 2007 gebeurde.

Winst

In het jaar daarna redde het toenmalige kabinet ABN Amro door het te kopen voor 16,8 miljard euro. Inmiddels is volgens de bank 21,66 miljard in ABN gestoken. Andere berekeningen komen uit op 30 miljard euro, inclusief de kosten voor verzekeraar ASR.

Het kabinet schat in dat ABN nu rond de 15 miljard moet kunnen opbrengen bij een beursgang in drie etappes. Premier Mark Rutte gaf vrijdag toe dat de kans klein is dat de Staat nog winst gaat maken op de verkoop van ABN. Met de huidige schatting zou er een verlies van 6,7 miljard worden geleden. ,,Pas als de bank geheel is verkocht, en dan zijn we misschien jaren verder, weten we wat we precies hebben terugverdiend'', stelt Dijsselbloem.

Te vroeg

ABN krijgt nu de opdracht zich op een beursgang voor te bereiden; over een jaar wordt gekeken of dat inderdaad het beste is. Rutte: ,,Dan bekijken we of een beursgang nog de voorkeur heeft en of we aan alle voorwaarden voldoen. Dus er is nog geen beslissing genomen over de verkoop. Daarvoor is het nog te vroeg.''

De Staat wil ook verzekeraar ASR van de hand doen. Aan ASR is de afgelopen jaren 3,65 miljard uitgegeven. De waarde van het bedrijf wordt geschat tussen de 2,15 en 2,3 miljard euro.

In de Tweede Kamer steunt een meerderheid van in elk geval VVD, PvdA en D66 het voornemen van het kabinet. Het CDA wil na het reces een hoorzitting organiseren. De SP is fel tegen een beursgang en spreekt van een ,,doldwaze actie''.