Nieuws/Financieel
1067835
Financieel

VVD en PvdA steunen beursgang ABN Amro

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen het besluit van het kabinet om staatsbank ABN Amro op termijn onder voorwaarden naar de beurs te brengen.

,,Wij zijn positief'', zegt Aukje de Vries namens de VVD. De liberalen wilden altijd al dat de Staat zijn belang in de bank volledig van de hand zou doen. Belangrijk is voor de VVD de timing en de manier waarop ABN naar de beurs gaat: ,,Nu ABN de tijd geven om zich klaar te maken en dan volgend jaar een definitief besluit, dat is prima.'' Zij is ook tevreden over de constructie die ABN moet beschermen tegen het uit elkaar trekken door een nieuwe eigenaar.

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is tevreden over die constructie. Voor hem moet voorop staan dat ABN ook in de toekomst dienstbaar aan de klant blijft, ,,gericht op het dienen van de samenleving en niet gericht op korte termijn eigen gewin''.

Nijboer is ook ingenomen met de voorstellen van Dijsselbloem voor de gehele bankensector. Hij roemt Dijsselbloems voorstel om banken te verplichten hun buffers te verhogen naar 4 procent. ,,Daar ben ik heel blij mee. Dit betekent dat banken miljarden meer eigen vermogen moeten hebben en dat je de risico's voor de belastingbetaler terugduwt.''