Nieuws/Financieel
1067853
Financieel

Zin in een feestje?

Zoals dat gaat met records is het vlak daarna een beetje wennen. Bijna saai zelfs. Zeker wanneer de koersen direct na een recordje rechtsomkeert hebben gemaakt. Je hebt de slingers nog niet uitgepakt of… De anti-climax maakt zich meester van de situatie en dan wordt het zaak weer met beide voeten op aarde te komen. Het is zinloos vergane euforie te echoën als het niet meer ter zake doende is. Dat lijkt een beetje op een feestje vieren om de vakantie af te sluiten terwijl je al weer 3 weken aan het werk bent. Leuk die foto’s maar verder, ja proost.

Dit vertaald naar de aandelenmarkten komt het er op neer dat we reeds 3 weken rond de zelfde koersen aan het dralen zijn zonder dat het echt tot iets positiefs leidt. Onder aanvoering van de Amerikaanse indices die all time highs bereikten werd Europa meegezogen in het geweld van de golf vers geprint geld. De inkt is amper droog maar ze zijn al uitgegeven de JPY en USD. Het resultaat was dat we ons eigen feestje konden vieren een week of twee geleden. Hoera, we hebben een hoogste koers in 4 jaar. Ja ja record is record, en hebben is hebben. Voor Europa betekende dat moment een hoogste koers in slechts twee jaar omdat de Spaanse en Italiaanse aandelen meer terrein goed te maken hebben. Die houden de Europese graadmeters achter terwijl de Duitse deelnemers het positiefst zijn geweest in de afgelopen maanden.

Echter, de markten die het voortouw hadden corrigeren al een week of twee en de afgelopen week is het tempo iets opgeschroefd. Voor die genen die nog onder de roes van “het feestmoment” de daling niet hebben bemerkt werd deze week een tik uitgedeeld. Wanneer we vandaag de koersen bekijken lijkt het als of er helemaal niets correctiefs aan de gang is want in de absolute verschillen zien we het niet. Het is het proces dat een deuk heeft opgelopen.

 

Deze daggrafiek van de EuroStoxx 50 index met de grootste 50 Europese bedrijven heeft voor het eerst sinds de zomer de stijgende lijn verlaten. Zoals het de vorige keer verliep is nu het gevaar dat een neerwaarts gerichte fase zich aandient. Waarom? De cyclus van hogere toppen en hogere bodems op de korte termijn is verstoord. De helft van de definitie doet geen opgeld meer want er is een lagere bodem dan de vorige gemaakt. Dat vervult direct de helft van de definitie van een down trend, namelijk lagere toppen en lagere bodems. Het is nu oppassen voor de creatie van een lagere top. Niet per se schokkend maar wel belangrijk voor het verloop van de koersen in september. Dit speelt zich af tegen de achtergrond van het langere termijn beeld.

 

Op deze lange termijn grafiek zien we dat de koersen de bovenzijde van de lange termijn beweging hebben bereikt. De afgelopen keren dat we deze opzochten bleek het een moment van bezinning met als gevolg een correctieve daling te betekenen. Dan tot slot het volgende. De grafiek kent deze week rode als ook groene bars. De rode zijn de negatieve weken en de groene de positieve. Wat mij hieraan op viel is dat in het afgelopen jaar wanneer twee rode bars achterelkaar werden gevormd de koersen nog niet klaar waren met corrigeren. Conclusie van dit alles is geen doemscenario of zo, maar een waarschuwing. De komende week moet een nieuw feestje opleveren, want anders…Tot volgende week zelfde plaats zelfde tijd, voor nu een prettig weekend.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar [email protected]