Nieuws/Financieel
1067856
Financieel

Kabinet: beursgang beste optie voor ABN Amro

Een beursgang voor staatsbank ABN Amro is op termijn de ,,beste optie''. Het kabinet heeft daarover op voorstel van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een principebesluit genomen.

Een beursgang is mogelijk wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan: de financiële sector moet voldoende stabiel zijn, er moet voldoende interesse zijn in de markt en de onderneming moet er klaar voor zijn. Over een jaar zal het kabinet opnieuw beoordelen of aan die voorwaarden wordt voldaan. ,,Pas dan wordt definitief de afweging gemaakt of een beursgang opportuun is'', aldus het ministerie van Financiën.

Voor verzekeraar ASR kiest het kabinet op een later moment voor een beursgang of onderhandse verkoop. Dat wordt over een half jaar bekeken. De reden dat bij ASR wel wordt gedacht aan een onderhandse verkoop is dat er zich hiervoor inmiddels geïnteresseerde kopers hebben gemeld, legt Dijsselbloem uit.

Waarde

Op dit moment wordt geschat dat de waarde van ABN Amro rond de 15 miljard euro ligt. Dijsselbloem wil niet zeggen wat het minimale bedrag is waarvoor hij de bank van de hand wil doen. Dat hangt volgens de bewindsman samen met de andere voorwaarden die de overheid aan de verkoop stelt.

De Staat kocht ABN in oktober 2008 voor 16,8 miljard euro en heeft in de bank inmiddels in totaal 21,66 miljard gestoken. Aan ASR is inmiddels 3,65 miljard uitgegeven. De waarde van deze verzekeraar wordt geschat tussen de 2,15 en 2,3 miljard euro.