Nieuws/Financieel
1067881
Financieel

'Nu geen kopers voor ABN Amro'

Er hebben zich de afgelopen tijd geen kopers gemeld voor ABN Amro. Mochten die zich de komende tijd alsnog melden, dan is er ruimte om in gesprek te gaan. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag in een toelichting op het kabinetsbesluit over een beursgang op termijn voor staatsbank ABN Amro.

Uit onderzoek is gebleken dat een beursgang de beste optie is. Op dit moment zijn er geen kopers die een grote onderneming als ABN direct zouden willen kopen of ermee fuseren, zei Dijsselbloem. Ook voor een onderhandse verkoop was geen interesse.

Bij een beursgang doet de Staat alle aandelen van de hand. Het kabinet legt daarmee oproepen uit de Kamer om in elk geval een 'gouden' aandeel te houden, naast zich neer. Volgens Dijsselbloem is het mogelijk om ook zonder gouden aandeel de bank met bepaalde constructies te beschermen. Met het oog op de concurrentieverhoudingen in de financiële sector is het dan beter alle aandelen te verkopen.

Beschermingsconstructie

Die beschermingsconstructie zal bestaan uit een stichting die aandelen met een grote zeggenschap krijgt en zodoende een vijandige overname die de continuïteit van het bedrijf in gevaar kan brengen, kan tegenhouden. Dijsselbloem zei verder dat de aandelen bij een beursgang niet allemaal in één keer in de verkoop gaan. Dat zal mogelijk gaan in drie tranches van een derde van de aandelen.

Dijsselbloem ziet een overname door een buitenlandse bank niet als een vijandige overname, maar wil met de beschermingsconstructie voorkomen dat kopers opnieuw (zoals eerder bij ABN) de bank willen kopen om hem vervolgens uit elkaar te trekken. Dan zou Nederland geen ABN meer hebben en dat zou slecht zij voor de financiële sector, voor burgers en bedrijven, aldus de minister.

Hij stelde dat het kabinet in oktober 2008 met 16,8 miljard euro niet te veel heeft betaald voor ABN. ,,Dat is toen betaald vanwege het immense belang om de financiële sector overeind te houden. Dat raakte de hele samenleving en heeft toen de financiële sector gestabiliseerd.''