Nieuws/Financieel
1067892
Financieel

Hoera! De ETF bestaat 20 jaar!

Hoewel ETF’s weleens gezien worden als de laatste trend in beleggersland bestaan ze al 20 jaar. We staan kort stil bij het feestje dat aanvankelijk alleen werd gevierd door institutionele beleggers maar tegenwoordig ook door steeds meer particuliere beleggers.

Het was een andere tijd toen twintig jaar geleden de eerste ETF het levenslicht zag in de Verenigde Staten. Steve Jobs werkt nog bij NeXT, Intel kwam met de eerste Pentium processor, RTL5 begon met uitzenden, George Soros schreef zojuist een miljard dollar bij op zijn bankrekening na speculatie met de Britse pond, Tsjecho-Slowakije werd in tweeën geknipt en wie zijn geld in goud had gestoken, had nu 300% rendement geboekt.

In 1993 werd de allereerste ETF gelanceerd op de Standard & Poor’s 500, nadat in de jaren ervoor al soortgelijke indexproducten op de markt kwamen in de Verenigde Staten en Canada. De indextracker werd geboren omdat beleggers behoefte hadden aan liquiditeit en flexibiliteit. De oplossing kwam in de vorm van een passief beheerd beleggingsfonds dat als een aandeel verhandeld kon worden. Twee jaar later werd een tweede ETF gelanceerd met de S&P MidCap 400 Index als onderliggende index en daarna is het snel gegaan. In 1996 bracht iShares ETF’s uit, die indicies buiten de Verenigde Staten volgden. In 1999 werd in Azië een Hong Kong tracker geïntroduceerd en Europa ging in 2001 over de streep met de Euro STOXX 50 ETF. Een jaar later konden beleggers ook in ETF’s handelen die een mandje met obligaties volgden.

Steeds populairder onder particuliere beleggers

De eerste ETF’s waren het exclusieve speelveld van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars die ze gebruikten voor geavanceerde beleggingstrategieën. Tegenwoordig is nog maar de helft van het belegde vermogen in ETF’s in handen van professionele partijen, volgens gegevens van Amex. Particuliere beleggers hebben ETF’s de laatste jaren innig omarmd vanwege de relatief lage kosten en de hoge mate van transparantie. Een tweede reden voor de toegenomen populariteit is dat sinds de kredietcrisis beleggers er minder vertrouwen in hebben dat met actief beleggen fondsmanagers een index kunnen verslaan. Dat heeft de weg vrijgemaakt voor passieve beleggingsproducten en -strategieën.

Omdat veel ETF’s nog maar een handjevol jaren bestaan, is het moeilijk voor te stellen dat de ETF-industrie al twee decennia oud is. In 2002 telde de wereld slechts 246 ETF’s, waarvan er 106 werden verhandeld in Europa. Eind 2007 werd volgens opgave van Morningstar wereldwijd voor bijna 800 miljard dollar belegd in ETF’s en in 2011 werd de kaap van 1 triljoen dollar genomen. De markt telt nu 4.849 ETF’s en andere ETP’s (Exchange Traded Products), goed voor 9.875 beursnoteringen op 56 beurzen en een wereldwijd belegd vermogen van 2.140 miljard dollar, volgens gegevens van ETF-onderzoeksbureau ETFGI.

Iedere denkbare markt

ETF’s worden wereldwijd gebruikt door alle soorten beleggers, van studenten met een smalle beurs tot hedgefondsen die miljarden beleggen. Indextrackers hebben ook de wijze waarop wordt belegd veranderd. Grondstoffen, obligaties, valuta, hedgefondsen en private equity waren tot voor kort voor particuliere beleggers zo goed als onbereikbare beleggingscategorieën. Nu hebben zij via ETF’s toegang gekregen tot bijna iedere denkbare markt en beleggingscategorie.